spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTBărbat salvat de un tratament inovator

Bărbat salvat de un tratament inovator

Spitalul Județean ”Mavromati” a realizat, duminică, prima tromboliză în accident vascular cerebral (AVC). Unitatea sanitară a fost inclusă în programul național de tromboliză, însă această procedură nu s-a putut face până acum întrucât spitalul nu a îndeplinit condițiile, astfel că pacienţii erau trimişi la Suceava, cel mai apropiat centru care poate face această intervenţie.

Primul pacient care a beneficiat de tromboliză este un bărbat de 67 de ani, bolnav cronic, care suferea de mai multe boli, Acesta a suferit accidentul vascular duminică la amiază şi a simţit că îi amorţeşte mâna dreaptă. A mers la Urgenţe, unde medicul a decis că se poate încadra în protocolul naţional de tratament pentru dizolvarea cheagurilor de sânge prin tromboliză.

Medicii botoșăneni susțin că numărul persoanelor afectate de accidente vasculare cerebrale este în creștere, iar tromboliza reprezinta procedura care le-ar putea salva viața sau reda funcţionalitatea membrelor în cazul unor pareze.

Procedura s-a efectuat sub coordonarea medicului neurolog Ioana Guraliuc, în serviciul UPU cu medicii Ana Maria Iţco și Lorena Mateciuc, medicul radiolog Crețeanu Mihai, precum şi asistenţii din UPU. În prezent pacientul este internat pe secţia de neurologie, este stabil şi în curs de recuperare.
Acest program reprezintă finanțarea cu medicamentul care se numește Actilyse, şi care costă peste 400 de euro un flacon. Potrivit schemei de tratament, la un pacient se pun două sau chiar trei flacoane de acest fel. Acest medicament se administrează în serviciul de urgență pentru un pacient cu accident vascular acut. Există anumite criterii: în maxim patru ore de la debutul simptomatologiei se administrează în serviciul UPU, apoi pacientul este internat pe Secția de Neurologie. Accidentul vascular cerebral ischemic apare atunci când o arteră care transportă sângele către creier se blochează în urma formării unui cheag de sânge, iar acest medicament dizolvă acest cheag de sânge. Ceea ce încercăm este să scădem dizabilitatea pacientului. Măcar 30%-50% să recupereze”, a declarat medicul neurolog Magdalena Tudor, coordonatorul programului de tromboliză din judeţul Botoşani.

Medicii din Serviciul de Neurologie din cadrul Spitalului Județean au participat la cursuri de formare organizate atât la Botoșani, cât și la nivel național cu privire la tratamentul intervențional al pacienților cu AVC. Totodată, anul trecut s-a organizat un curs de instruire cu personalul din Serviciul de Ambulanță și SMURD pentru recunoașterea rapidă a AVC, astfel ca pacientul să fie cât mai repede supus tratamentului de ultimă generaţie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...