spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCătălin Flutur - Tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze doar când se...

Cătălin Flutur – Tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze doar când se va lucra la calea de rulare (video)

Cătălin Flutur, primarul municipiului, a anunţat astăzi că tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze numai în perioada în care se va lucra la reabilitarea sistemului de transport local, în baza finanţării europene. Deşi mulţi botoşăneni solicită scoaterea tramvaielor de pe trasee, plecând de la deraierile înregistrate în ultima perioadă, edilul a explicat că acest lucru nu este posibil deoarece trebuie clarificate unele aspect de ordin juridic şi financiar.

“Pentru a veni cu acel leasing operaţional prin care vom închiria autobuze, trebuie să începem lucrările la infrastructură. Am cerut un punct de vedere de la Consiliul Concurenţei şi ne-au dat un răspuns pe care-l putem interpreta favorabil pentru noi. Va trebui însă, în acelaşi timp, să plătim nişte bani, şi atunci, plecând de la controlul financiar pe care-l face Curtea de Conturi, trebuie să ne lămurim că nu facem o cheltuială care să aducă foloase necuvenite cuiva. Soluţia cu leasingul operaţional a venit tot din primărie, pentru că ştiam că trebuie să facem ceva”, a explicat primarul.

Potrivit acestuia, data demarării lucrărilor nu depinde de conducerea primăriei.

“Faptul că au trecut cinci ani din acest exerciţiu financiar european şi nu am reuşit să cheltuim niciun ban european, decât pe nişte proiecte mici, care sunt acum în primărie, nu mai este vina  primarului de Botoşani. Este de departe incapacitatea guvernului de a gestiona fondurile europene. Nu sunt nici primul, nici ultimul care spune lucrul ăsta. Important pentru noi este faptul că există aceşti bani europeni şi că peste o lună, peste cinci luni, odată şi odată vom reuşi să facem această investiţie, singura de mare amploare care a rămas în municipiu. Important este că avem proiectele şi stăm şi aşteptăm să vină şi la noi cineva să semneze contractual de finanţare, să dăm drumul la licitaţie”, a mai spus primarul.

Edilul s-a arătat deranjat de presiunile care se fac pentru scoaterea tramvaielor, apreciind că la mijloc sunt şi aspecte de ordin politic.

“Nimeni nu spune că avem bani să rezolvăm cea mai mare problemă rămasă nerezolvată în Botoşani. Se face un gen de presiune, însă ceea ce pot să vă spun este că vom face acest proiect. Chiar dacă sunt mulţi care nu-şi doresc, cum nu-şi doresc să se termine nici Teatrul Eminescu. Vom face acest proiect, iar în perioada în care se va lucra, vom avea un transport local adecvat”, a concluzionat Cătălin Flutur.

Municipalitatea botoşăneană a depus două cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional 2014 – 2020. Acestea sunt „Transport urban durabil în municipiul Botoşani prin reabilitarea, modernizarea şi extinderea transportului public local cu tramvaiul – reabilitare cale de rulare traseu 101”, în valoare de 20.000.000 euro. Al doilea vizează reabilitare cale de rulare traseu 102, valoarea fiind 19.945.827 euro.

Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord Est, a anunţat că proiectele pe mobilitate urbană depuse de municipalităţile din zonă vor fi semnate în viitorul apropiat.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...