vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCum știi că micuțul tău are nevoie de ajutorul unui logoped?

Cum știi că micuțul tău are nevoie de ajutorul unui logoped?

Micuții se confruntă cu destul de multe probleme de pronunție și de învățare a cuvintelor în prima etapă a vieții lor. Acest lucru este absolut normal și face parte din procesul de dezvoltare. În timp, ei vor reuși să depășească aceste dificultăți și să creeze propoziții clare și frumoase.

Există însă și situații în care problemele persistă, afectându-le semnificativ viața, în special relațiile. Netratate, tulburările de limbaj îi vor face pe cei mici să se simtă inferiori, în mare parte din cauză că cei din jurul lor nu vor înțelege clar ce vor să exprime.

Cei responsabili de descoperirea problemelor de limbaj și pronunție sunt părinții. Astfel, dacă după ce micuțul a depășit vârsta de 3 anișori continuă să întâmpine dificultăți, este recomandat să se apeleze la ajutorul unui logoped pentru copii. De asemenea, trebuie să se apeleze la ajutorul unui specialist și în cazul în care copilul de peste 3 ani nu vorbește absolut deloc sau vorbește prea puțin spre deosebire de alți micuți de vârsta lui.

Cine este logopedul și ce dificultăți de limbaj tratează?

Logopedul este specialistul care se ocupă cu detectarea și tratarea tulburărilor de limbaj și comunicare. Acesta este de meserie psiholog și lucrează atât cu cei mici, cât și cu cei mari. Fiecare ședință este personalizată în funcție de nevoile specifice ale pacientului și necesită o doză imensă de atenție, îmbinată cu multă răbdare și înțelegere.

Mai presus de toate, logopedul este o persoană caldă și calmă, care comunica foarte ușor cu cei mici și care, pe lângă faptul că înlătură tulburările de vorbire ale acestora, îi și ajută să se dezvolte frumos pe plan psihic, eliminând barierele apărute în calea vindecării.

De asemenea, un logoped pentru copii este amuzant, ședințele cu prichindeii necesitând o abordare aparte. Acesta recomandă adesea logopedia prin jocuri și exerciții deoarece oferă cele mai bune rezultate, înlăturând într-un mod distractiv chiar și problemele mai grave de pronunție.

Ce tulburări de limbaj tratează logopedia pentru copii? Mai multe. Cele mai des întâlnite sunt: dislalia și dizartria (de pronunție), bâlbâiala și bradilalia (de, ritm și fluență), afonia, disfonia și fonoastenia (de voce), afazia și alalia (polimorfe), mutismul psihogen (de dezvoltare a limbajului), alexia și agrafia (tulburări ale limbajului scris-citit) etc.

Care sunt semnele ce indică dificultăți de vorbire la micuți?

Din nou, nu există micuț care să nu se confrunte cu probleme de vorbire! Odată cu trecerea timpului acestea însă dispar de la sine în majoritate cazurilor. Există și excepții, desigur, iar dacă ai ajuns până aici probabil că te întrebi dacă nu cumva puișorul tău are anumite tulburări de vorbire ce necesită tratament.

În primul rând, dacă a depășit vârsta de 2 anișori și încă nu vorbește, sau vorbește prea puțin, acest lucru ar trebui să te trimită cât mai repede posibil la un logoped. De asemenea, trebuie să apelezi la ajutor specializat și în următoarele situații:

  • pronunță greșit vocale simple;
  • omite orice fel de consoană, utilizând exclusiv doar vocale;
  • întâmpină probleme în rostirea unor sunete sau cuvinte simple;
  • omite prima silabă sau literă atunci când pronunță cuvinte simple;
  • răspunde la o întrebare repetând un cuvânt din aceasta;
  • rostește un cuvânt, iar mai apoi nu îl mai pronunță niciodată sau nu poate să și-l amintească;
  • nu reușește să identifice anumite lucruri pe care i le indici verbal;
  • nu poate să lege propoziții simple.

Copilul își dezvoltă o mare parte din limbaj în jurul vârstei de 3 ani, când cunoaște suficiente cuvinte încât să poată crea propoziții simple. Acesta poate întâmpina dificultăți de pronunție a unor sunete (r, g, s, t) chiar până în 5 ani, acestea fiind absolut normale. Părintele nu trebuie să stea însă în așteptare în fața acestora, ci să vorbească clar cu el, să manifeste răbdare și să îl corecteze atunci când greșește.

Dacă aceste probleme nu dispar de la sine până la 5 ani, micuțul trebuie dus la primul lui consult logopedic. Amânarea, pe motiv că pronunță drăguț anumite cuvinte sau că tulburările vor dispărea de la sine, nu este indicată, vindecarea venind mai greu apoi și, în unele cazuri, doar parțial.

De ce să apelezi la ajutorul unui logoped la domiciliu?

În București și în alte mari orașe din țară există deja posibilitatea apelării la serviciile unui logoped la domiciliu. Acestea nu doar că scutesc părinții de timp pierdut cu deplasările, ci sporesc gradul de confort al micuțului pacient.

Un copil se va simți mai bine, mai în siguranță și va fi mai deschis atunci când cadrul în care se desfășoară ședințele de logopedie este unul cunoscut. Astfel, între micuț și logoped se va construi o relație mai bună, iar rezultatele vor tinde să apară mai rapid.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...