vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTBilanţ devastator după furtunile şi inundaţiile din mai şi iunie

Bilanţ devastator după furtunile şi inundaţiile din mai şi iunie

Întruniţi în şedinţă extraordinară, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), au aprobat un raport de constatare şi evaluare a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice în perioadele 10-17 iunie, respectiv 20-23 iunie.

Astfel, cele patru comisii de evaluare, formate din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai Direcţiei pentru Agricultură şi ai Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, au estimat valoarea pagubelor la suma de 2.532.977 lei (n.r. – peste jumătate de milion de euro), ridicând la peste 2,5 milioane de euro bilanţul pagubelor din lunile mai-iunie.

Acestea au fost produse la căi rutiere – străzi, drumuri comunale, săteşti şi de exploatare, poduri şi podeţe, locuinţe, culturi agricole, dar şi piste de biciclete, alei pietonale şi şanţuri de scurgere din patrimoniul Memorialului Ipoteşti – Centrul de Studii „Mihai Eminescu”.

Unităţile administrativ teritoriale afectate de fenomenele hidrometeorologice sunt: Botoşani, Dorohoi, Avrămeni, Coţuşca, Curteşti, Mihai Eminescu, Mihălăşeni, Rădăuţi Prut, Ripiceni, Vlădeni. „Defalcat, avem 14,32 kilometri de străzi, 8,58 kilometri de tronsoane de drumuri comunale, 14,35 kilometri de tronsoane de drumuri săteşti, 8,3 kilometri de drumuri de exploatare, şapte poduri şi 26 de podeţe. Acestora li se adaugă o locuinţă uşor avariată, 2.342,66 hectare de culturi agricole cu un grad de dăunare între 8% şi 80%, precum şi 3.000 de metri de şanţuri colmatate, 400 metri de canal colmatat, maluri erodate pe drumul comunal 61, pista pentru biciclete de la Memorial, alei pietonale şi şanţuri de scurgere. S-a elaborat un proiect de hotărâre de guvern la care anexăm raportul final şi îl vom trimite ministerelor de resort pentru acordarea de sprijin financiar pentru refacere şi reabilitare”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

Ulterior, prefectul Dan Şlincu şi inspectorul şef al ISU, col Mihail-Cristian Amarandei, s-au deplasat în comuna Dângeni, pentru a vedea pagubele făcute de furtună.

Pe lângă aceste pagube, în lunile mai şi iunie, furtunile au mai provocat pierderi de peste 9,5 milioane de lei (n.r. – aproximativ două milioane de euro).

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...