vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCosmin Andrei - Urban Serv ar trebui să se ocupe în continuare...

Cosmin Andrei – Urban Serv ar trebui să se ocupe în continuare de salubrizarea oraşului

După ce Bogdan Buhăianu, directorul general al Urban Serv, a declarat că există pericolul ca societatea să piardă contractul de salubrizare a oraşului deoarece intenţia municipalităţi este aceea de a organiza o licitaţie, reacţiile la nivelul Primăriei Botoşani nu au întârziat să apară.

Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului, susţine că Urban Serv ar trebui să se ocupe în continuare de salubrizarea oraşului, deoarece este o societate la care Consiliul Municipal este acţionar unic. „Este firesc să nu se organizeze o licitaţie care poate conduce la ideea că se pregăteşte un tun la Primăria Botoşani pentru că este vorba despre foarte mulţi bani. În condiţiile în care tot profitul a fost vărsat, societatea este integrală a botoşănenilor, CL fiind doar reprezentat pentru această societate comercială, este firesc să-i atribuim delegarea gestiunii pentru măturat străzile, pentru deszăpezit, pentru colectarea gunoiului din coşurile stradale şi să nu aducem un privat cu care putem avea o relaţie deficitară”, a spus Cosmin Andrei. Acesta a reamintit că relaţia municipalităţii cu firma privată HSR nu a fost lipsită de probleme, cu atât mai mult cu cât edilii nu au avut control integral asupra activităţii acestei firme.  Edilul a apreciat că în spatele intenţiei de organizare a licitaţiei par să fie unele interese financiare. „Chiar dacă deliberativul local este suveran pe decizie, în condiţiile în care documentaţia vine în altă formă, cu siguranţă sunt lucruri care trebuie analizate şi de alte instituţii ale statului român”, a completat Cosmin Andrei.

Potrivit acestuia, se ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte pregătirea documentaţiei la nivelul primăriei. „Eu nu am fost desemnat în această comisie, deşi în toate celelalte comisii de până acum, care au avut legătură cu Direcţia Edilitare am fost desemnat ori ca simplu membru, ori ca preşedinte. Poate discuţiile trebuie să conducă la organizarea unei licitaţii, în condiţiile în care noi avem o societate de tradiţie care face la nivelul municipiului Botoşani salubrizare, care poate primi, din punctul meu de vedere, atribuirea directă a gestiunii, lucru care s-a întâmplat şi în ţară”, a mai spus Cosmin Andrei. Acesta a dat ca exemplu oraşele Râmnicu Sărat şi Hunedoara unde societăţile Consiliului Local au primit salubrizarea, prin atribuire directă.

Unii oficiali din Primăria Botoşani susţin că Urban Serv nu poate primi contractul prin atribuire directă deoarece societatea a câştigat contractul pe colectare şi transport deşeuri pe zona IV a judeţului.

În ultimii ani, au existat multe nemulţumiri în legătură cu modul în care s-a făcut salubrizarea oraşului. Mulţi botoşăneni s-au plâns că, deşi ani la rând s-a spus că Botoşaniul este un „oraş verde”, acesta este poluat cu praf, dovadă fiind şi raportul pe 2018 realizat de airvisual.com, potrivit căruia, la capitolul pulberi de materie în suspensie de 2,5 microni (fire de praf), cele mai periculoase din punct de vedere al sănătăţii, Botoşaniul este pe locul 14 în clasamentul oraşelor României, cu o medie anuală de 14,8 micrograme pe metru cub de aer (µg/m³). Nici activitatea de deszăpezire nu a fost pe placul multor botoşăneni.

Ca răspuns la toate aceste nemulţumiri, reprezentanţii Urban Serv au arătat că societatea de salubrizare acţionează în careul de salubrizare stabilit (care nu include toate străzile şi aleile din oraş) şi la comenzile înaintate de primărie. Mai mult, în ultimii ani municipalitatea nu a asigurat fonduri pentru ca societatea de salubrizare să se poată dota cu utilaje performante.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...