spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BT15 mistreți cu pestă porcină africană la Hănești

15 mistreți cu pestă porcină africană la Hănești

Focarul de pestă porcină africană de la Hăneşti este mult mai virulent decât părea la prima vedere. 

În weekend a fost organizată o acţiune de curăţare a zonei pe fondul de vânătoare administrat de omul de afaceri Dumitru Solomonescu, iar rezultatele au fost de-a dreptul înfiorătoare. Au fost descoperite, în vegetaţia crescută foarte înaltă din cauza ploilor din ultima vreme, 13 leşuri de mistreţi şi au fost împuşcaţi alţi trei. Rezultatele analizelor venite de la laboratorul din Suceava sunt crunte: 15 dintre cei 16 porci aveau pestă porcină africană. „12 dintre cei 13 porci găsiţi morţi au fost pozitivi la pestă, la fel şi cei trei mistreţi împuşcaţi de vânători. E bine că s-a realizat această acţiune. Este foarte greu de depistat porcii morţi din cauza vegetaţiei foarte mari, iar cei vii preferă să stea acum în lanurile de culturi”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani. 

Aceasta susţine că mistreţii găsiţi morţi erau într-o avansată stare de putrefacţie. „A trebuit să recoltăm probe din os, pentru că din ţesut nu se mai putea”, a mai spus directorul DSVSA.

Cu aceste mortalităţi, bilanţul pestei porcine din focarul de la Hăneşti ia amploare. S-a ajuns la 26 de mistreţi, dintre care 22 au fost răpuşi de virusul ucigaş, iar patru dintre cei vânaţi au fost depistaţi pozitiv la pesta porcină africană. Ca termen de comparaţie, în focarul de la Pomârla-Ibăneşti, care evoluează de aproape jumătate de an, au fost găsiţi 25 de mistreţi morţi şi au fost împuşcaţi alţi patru care erau purtători ai teribilului virus. De asemenea, au mai fost descoperiţi trei mistreţi morţi de pestă porcină la Suharău şi unul la Cordăreni. Astfel, bilanţul total, la nivel de judeţ, la mistreţ a ajuns la 60 de porci cu pestă porcină africană, dintre care 52 găsiţi morţi şi opt vânaţi.

 

23 de cazuri la porcul domestic

 

„Îmbucurător este că nu s-a mai semnalat niciun caz de pestă la porcul domestic, pentru că acolo este lupta noastră”, a mai afirmat Minodora Vasiliu.

De la începutul anului, pesta porcină a afectat 23 de porci domestici, dintre care trei au murit, iar 20 au fost eliminaţi, fie pentru că erau purtători ai virusului, fie că erau în „gospodării de contact”. Vorbim de cinci focare la nivel de judeţ, două la Pomârla care au fost deja stinse, două la Rediu (Rădăuţi-Prut) şi unul la Hăneşti. 

Recent, directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, a cerut populaţiei să crească porcii îngrădiţi şi să nu-i hrănească cu lături. „Nu se cresc porci în stâni şi la cantoane silvice, pentru că stânele sunt făcute pentru creşterea oilor, iar cantoanele silvice sunt locaţii de serviciu a pădurarului sau paznicului, care aparţin de ocoalele silvice… Celelalte exploataţii le despăgubim şi ne facem treaba aşa cum spune legea. Eu nu văd de ce să se creeze panică. Nu vreau să creez panică, dacă mai apar mai multe focare în decurs de o săptămână sau două, vom aplica uciderea preventivă pentru a preveni extinderea virusului pestei porcine africane în teritoriu”, a conchis Minodora Vasiliu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
94 %
2.7kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...