spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTAjutor cerut de la CJ după urgiile de săptămâna trecută (video)

Ajutor cerut de la CJ după urgiile de săptămâna trecută (video)

Ploile au făcut săptămâna trecută ravagii în judeţ, pagubele estimate fiind mai mari decât în lunile mai-iunie la un loc, adică peste 2,5 milioane de euro. O dimensiune exactă a lor nu a fost conturată, echipele de inventariere fiind încă pe teren.

Consilierul judeţean Mirela Saucă a cerut, la sfârşitul săptămânii trecute, alocare de fonduri pentru comunităţile afectate din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean (CJ). Aceasta a susţine că 80% din drumurile comunale din Ungureni au fost afectate, iar în comuna Dângeni aproape 80 de case nu mai au acoperiş. Consilierul liberal a mai spus că o altă comunitate afectată este cea din Ştefăneşti şi a cerut CJ, majoritar PSD, să nu ţină cont că aceste comune sunt conduse de primari liberali şi să le ajute financiar. „La Dângeni este o situaţie jalnică. Aproape 80 de case nu mai au acoperiş. Au fost ieri acolo şi am văzut că centrul medico-social recent inaugurat riscă să se distrugă în totalitate, dacă nu se iau măsuri urgente. Ştefăneştiul este în aceeaşi situaţie. Rugămintea mare este de a aloca bani pentru aceste comunităţi, chiar dacă sunt conduse de liberali, să deblocăm bani din fondul de rezervă pentru a ajuta aceste comunităţi să înlăture efectele imediate ale acestei furtuni”, a spus Mirela Saucă.

Replica a venit din partea preşedintelui de şedinţă, Dorin Birta, care a declarat că nu se va ţine cont de culoarea politică, aducând ca argument alocarea de bani din fondul de rezervă al CJ pentru comunele Hăneşti şi Dângeni, conduse de primari liberali, şi care sunt afectate de pesta porcină. „Sunt echipe care fac evaluarea în teren. Vom vedea cum evoluează situaţia, intervenţiile de la minister. Vom analiza această problemă şi nu punem culoarea politică în faţă. Drept dovadă, suntem astăzi într-o şedinţă extraordinară referitoare la extinderea pestei porcine”, a replicat Birta.

Răspunsul nu a fost pe placul liberalilor, Mirela Saucă întrebându-l pe vicepreşedintele CJ dacă a fost în judeţ să vadă urmările urgiei, iar Radu Anton intervenind şi ridicând problema rezervelor bugetare ale CJ: „Fondul de rezervă al Consiliului Judeţean care s-a votat în plen era de 1.913.000 lei. S-au mai cheltuit bani din acest fond sau ăştia sun primii bani care se scot (n.r. – 86.320 de lei alocaţi pentru dezinfectant în cazul crizei pestei porcine de la Hăneşti şi Dângeni)?”

Vicepreşedintele CJ i-a adus aminte consilierului liberal că fondul de rezervă nu poate fi accesat decât cu acordul consilierilor judeţeni, iar până în prezent nu a fost nicio hotărâre în acest sens.

Dângeni, comuna cea mai afectată

15 unităţi administrativ teritoriale au fost afectate de urgia naturii în urmă cu o săptămână. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în comuna Dângeni, unde furtuna a afectat 84 de locuinţe.

Toate casele afectate au fost inspectate de o comisie special instituită, împreună cu cei de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, iar pentru a veni în sprijinul oamenilor s-a decis achiziţionarea în primă fază a 500 de kilograme de folie de polietilenă cu care să fie acoperite locuinţele. Totodată, s-a încercat şi întocmirea unei situaţii cu materiale necesare. „În primul rând ar fi nevoie de asterială, adică scânduri şi căpriori, dar şi de tablă. Grav este că din cele 84 de case afectate, în 31 de cazuri este vorba de persoane singure, cu vârste de peste 65 de ani, care nu au nici putere financiară, dar nici forţa necesară să îşi repare singure locuinţele”, declara, recent, Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni.

Săptămână sub amenințarea ploilor

Săptămâna aceasta nu aduce veşti bune de la meteorologi pentru familiile afectate de urgiile naturii. Astfel, aproape toată săptămâna va sta sub ameninţarea ploilor, pentru astăzi fiind prognozate în judeţ ploi importante cantitativ. Temperaturile maxime nu vor depăşi 22°C-24°C, în timp ce minimele vor coborî la 13°C-14°C.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină. 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...