marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTCadastru gratuit în comunele politicienilor

Cadastru gratuit în comunele politicienilor

Pură coincidenţă sau nu, comunele din care se trag oamenii politici ai ultimilor ani sunt cele care au beneficiat de programe pentru cadastru gratuit atât pentru intravilan, cât şi pentru extravilan. 

Pentru înscrierea terenurilor şi a celorlalte imobile în Cartea Funciară, primăriile au la dispoziţie fonduri nerambursabile prin trei programe mari de finanţare. 

În cadrul primului program, s-au pus la dispoziţie de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) fonduri pentru intabularea întregii comune, deci atât a imobilelor din intravilan, cât şi a celor din extravilan. Acest program a demarat în perioada în care la şefia Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani se afla Florin Ţurcanu, ales pe listele USL. Atunci CJ a propus şase comune din care ANCPI a ales trei. Este vorba de comuna Coşula, de unde este originară senatorul PSD Doina Federovici, comuna Copălău şi comuna Suliţa, de unde se trage fostul preşedinte CJ, Florin Ţurcanu.

„Este doar o pură coincidenţă. Atunci CJ-ul a propus şase UAT-uri (n.r. – unităţi teritorial administrative) şi au fost alese acestea trei”, a declarat Aurel Mihai Bâlbă, şeful Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Botoşani, adăugând că selecţia s-a făcut la nivel naţional.

Tot de o coincidenţă stranie se poate vorbi şi la finanţarea lucrărilor de cadastru prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Şi în acest caz vorbim de finanţarea înscrierii integrale în Cartea Funciară a suprafeţei comunelor, deci şi a terenurilor din extravilan şi a imobilelor din intravilan. Prin acest program se va realiza cadastru pentru două comune: Mihai Eminescu (unde îşi are obârşia fostul deputat USL din perioada 2012-2016 Verginel Gireadă) şi Vlădeni (comuna natală a actualului preşedinte al CJ, Costică Macaleţi, care anterior a fost prefect al judeţului). Potrivit directorului OCPI Botoşani, acestea au fost alese de o comisie interministerială, avându-se în vedere nivelul de investiţii care urmează să fie demarate acolo. „Nu am avut niciun cuvânt de spus în alegerile făcute”, a precizat  Aurel Mihai Bâlbă.

 

Alternative pentru celelalte comune

 

Primarilor din celelalte comune le-a rămas alternativa să acceseze fonduri nerambursabile, cuprinse între 130.000 şi 160.000 de lei, în cele cinci etape de finanţare derulate de ANCPI, pentru realizarea de lucrări pe sectoare cadastrale în extravilan. 

De asemenea, începând din acest an, primarii au la dispoziţie un program ANCPI prin care li se permite să realizeze prin cofinanţare lucrări de intabulare. „Avem procedura de cofinanţare care nu opreşte niciun UAT să facă lucrările prin cofinanţare. Primarii trebuie să aloce nişte bani din fonduri proprii, face adresă la ANCPI că demarează lucrările prin cofinanţare, iar ANCPI le-a asigură aceeaşi sumă ca şi pe sectoare cadastrale (n.r. – 160.000 de lei) şi se fac lucrări pe total UAT, intravilan şi extravilan. Procedura a fost aprobată în primăvara asta procedura, dar încă nu e populară”, a mai spus Bâlbă. 

 

Obiective îndrăzneţe la nivel naţional

 

Prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi-a stabilit ca obiectiv strategic finalizarea înregistrării, până în 2020, a tuturor terenurilor agricole care fac obiectul subvenţiilor de la Uniunea Europeană. Un obiectiv mai mult decât îndrăzneţ, dacă ţinem cont de faptul că, la nivel naţional, din cele aproape 10 milioane de hectare pe care se primesc subvenţii agricole, până la începutul anului, au fost înregistrate în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară aproximativ patru milioane de hectare. La nivelul judeţului, situaţia este şi mai delicată, dar aşa cum spunea şefului OCPI Botoşani, situaţia s-a mai deblocat un pic în acest an când au fost contractate mai multe lucrări. 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10 ° C
12.7 °
9.4 °
88 %
1.6kmh
34 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...