3 × 4 =

A password will be e-mailed to you.

Un bebeluş de 2,5 kilograme a venit pe lume într-unul din cele mai neaşteptate locuri. Micuţul, născut a termen, s-a născut într-o ambulanţă, în localitatea Dracşani. Mama acestuia, care este din Răuseni şi are doar 17 ani, a început să simtă durerile facerii luni seară şi a sunat la 112. A plecat cu o maşină personală în întâmpinarea ambulanţei, care a luat-o din localitatea Hlipiceni.

Drumul spre Maternitate s-a oprit însă în Dracşani, în momentul în care naşterea bebeluşului a devenit iminentă. Ambulanţa a fost trasă pe dreapta, iar echipajul format din asistentul Simona Goşu şi ambulanţierul Marius Berheci a asistat-o pe tânără la aducerea pe lume a băieţelului, care a decurs rapid şi fără incidente. Imediat după naştere, copilul şi mama au primit primul ajutor de la asistentă şi cei doi au fost transportaţi la Maternitatea Botoşani, unde au fost luaţi în grijă de personalul specializat.

Cei doi membri ai echipajului care au ajutat la naşterea bebeluşului sunt decişi să o viziteze pe tânăra mămică pentru a-i duce şi un cadou acestuia.

Tânăra le-a spus cadrelor medicale ulterior că doar când i s-a rupt apa a realizat că este gravidă şi urma să nască, spunând că nu mai ştia când a avut menstruaţia, iar burta ei nu era dezvoltată prea mult.

Cazul vine la doar jumătate de ani după ce o fetiţă de aproape 1,5 kilograme a venit pe lume tot într-o ambulanţă, iar în urmă cu două luni, o femeie de 24 de ani, din aceeaşi parte a judeţului, a născut în staţia de autobuz un băieţel de 2,5 kilograme.

Disperați de numărul foarte mare de gravide care ajung la Maternitate să nască fără a avea sarcinile monitorizate de medici, i-a făcut pe ce de la Ministerul Sănătății să ia în calcul decontarea transportului acestora pentru efectuarea analizelor biologice și examenelor clinice complementare, în vederea urmăririi corecte a sarcinii. Măsura ar urma să fie pusă în aplicare din toamna acestui an, iar printre persoanele beneficiare se numără femeile aparținând minorităților rome, femei șomere, tinere beneficiare ale venitului minim garantat, beneficiare de sprijin pentru întreținerea familiei, femei care au în întreținere copii cu dizabilități. Potrivit medicilor specialiști de la Maternitatea Botoșani, există foarte multe cazuri în care femeile însărcinate vin la medic doar în momentul în care nasc. ”Acest lucru este dăunător atât pentru viitoarea mamă cât şi pentru copil. Există riscul ca micuţul să se nască prematur, să sufere de malformaţii sau în cel mai rău caz să survină decesul la scurt timp după naştere”, a precizat medicul specialist neonatolog Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul nou-născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea și protejarea pentru menținerea în viață a nou-născutului prematur, fiind caracterizată ca una din cele mai dificile specialităţi medicale, echivalent cu terapia intensivă, doar că la bebeluşi, care prezintă probleme mult mai mari.

Apreciază calitatea articolului

3 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...