spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTJoaca de-a primarul la Corni

Joaca de-a primarul la Corni

O situaţie cel puţin inedită s-a petrecut în cursul acestei săptămâni la Corni, unde funcţia interimară de primar „nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte”. Aşa se face că viceprimarul Ilie Oniciuc din timpul mandatului defunctului primar Dorel Dorneanu, nu a ajuns să preia atribuţiile de şef al comunei până la organizarea de alegeri.

 

Viceprimarul în funcție nu a dorit să preia atribuțiile

 

La începutul săptămânii trecute, la Corni a fost convocată o şedinţă a Consiliului Local (CL), în care s-a votat schimbarea viceprimarului Ilie Oniciuc (PSD) cu Valerian Vărvăruc (ALDE). „Asta voinţa consilierilor locali. Ei m-au numit, ei m-au schimbat! Nu am de ce să fiu supărat. Eu rămân consilier cu atribuţii de viceprimar. Vedeţi că nu a fost niciun parti-pris politic, nicio înţelegere, domnul Vărvăruc”, a declarat Ilie Oniciuc (foto), care susţine că nici nu vrea să candideze la funcţia de primar la viitoarele alegeri.

Surse politice susţin însă că acesta nu şi-ar fi dorit să preia funcţia de viceprimar după mandatul lui Dorel Dorneanu şi acesta ar fi fost de fapt motivul pentru care s-a ajuns la alegerea unui nou viceprimar, chiar dacă de la ALDE şi nu de la PSD.

E treaba lor ce fac acolo, a Consiliului Local. Eu am emis doar ordinul de prefect cu privire la constatarea încetării înainte de termen a mandatului de primar şi a faptului că funcţia de primar a rămas vacantă. În acelaşi ordin este specificat că atribuţiile sunt preluate de către viceprimar, dar nu a fost nominalizat un viceprimar. Consiliul Local Corni va trebui să trimită hotărârile la Instituţia prefectului pentru aviz de legalitate, iar dacă s-au respectat legile, asta e”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

Post vacant după moarte lui Dorel Dorneanu


Postul de primar al comunei Corni a devenit vacant pe 21 iunie, când edilul aflat în funcţie a murit în spitalul din Braşov. Aici a ajuns de la Botoşani, fiind transferat cu arsuri de gradul III şi IV pe 85 % din suprafaţa corpului, după ce un cazan de ţuică i-a explodat în faţă, pe 14 iulie. Dorel Dorneanu pusese cazanul de ţuică la fiert, iar, la scurt timp, alcoolul s-a aprins, flăcările s-au extins la întreg cazanul, iar ulterior recipientul cu borhot fierbinte a explodat. Alesul local a fost internat iniţial la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, şi după mai multe încercări eşuate, acesta a fost transferat la Braşov cu un elicopter SMURD pe 16 iunie.

Ilie Oniciuc a mai fost aproape de funcția de primar


Interesant este că Ilie Oniciuc a mai fost aproape de funcţia de primar şi pe 13 februarie 2011, când a pierdut alegerile parţiale în faţa lui Dorel Dorneanu. Atunci, alegerile s-au organizat din cauza morţii primarului Dumitru Miţosu în urma unui atac cerebral. Principalii candidaţi din 2011 au fost Dorel Dorneanu (PDL), care a obţinut 54,25%, şi Ilie Oniciuc (PSD) – 31,21%. Ulterior, în 2012, Dorel Dorneanu a câştigat un mandat de primar pe listele Mişcării pentru Botoşani, pentru ca în toamnă să treacă la PNL, iar în primăvara anului următor să ajungă la PSD, împreună cu Ilie Oniciuc. Trebuie spus că Ilie Oniciuc este cel care a gestionat situaţia de criză creată de răscoala sătenilor din Corni împotriva fostului primar Dorneanu la începutul anului 2017, care n-a mai organizat la finele anului 2016 o paradă a datinilor şi obiceiurilor de iarnă, iar el ar fi participat la cea organizată la Vorona.

Valerian Vărvăruc, dacă hotărârile CL Corni vor primi avizul de legalitate din partea Prefecturii, va fi al doilea reprezentant ALDE din judeţ aflat la conducerea unei comune, după cel din Nicşeni, care deşi a câştigat alegerile ca independent, este susţinute de partidul condus de Tăriceanu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...