spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTO familie de șase persoane la spital din cauza ciupercilor

O familie de șase persoane la spital din cauza ciupercilor

Şase persoane, dintre care doi copii au ajuns ieri la Urgenţe după ce au mâncat ciuperci culese de ei şi preparate în gospodărie.

Membri ai aceleiaşi familii, din satul Şupitca, comuna Coşula, aceştia au mers joi de dimineaţă într-o pădure din apropierea casei şi au cules ciuperci.

Ajunşi acasă, adulţii au făcut o mâncărică din roadele abia culese, însă la scurt timp după ospăţ aceştia au început să se simtă rău. Prima a început să se simtă rău o femeie de 40 de ani. La scurt timp, şi ceilalţi membri ai familiei au început să resimtă aceleaşi simptome, mai ales doi copii minori. Aceştia s-au suit într-o maşină personală şi au venit la spital.

Mai întâi i-au dus pe copii la Urgenţe pediatrice, însă medicii i-au sfătuit şi pe ei să meargă la Urgenţe pentru adulţi. „Pacienţii, de 32, 40, 50 şi 57 de ani, prezentau stări de greaţă, vărsături, ameţeală, durere de cap, scaune diareice. Au fost consultate şi li s-a recomandat tratament de specialitate, după care internaţi pe secţia Medicală a Spitalului Judeţean”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.

Medicii recomandă ca în această perioadă botoşănenii să fie atenţi la ciupercile pe care le cumpără de la alte persoane sau la speciile pe car le culeg din pădure.

În România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numărul acestora crește de la an la an datorită mutațiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători. Printre simptomele intoxicației cu ciuperci întâlnim hipotensiune arterială, halucinații, tulburări nervoase, abundență salivației, lăcrimare, pupilă micșorată, dureri abdominale, scăderea frecvenței cardiace, tegumente umede, grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după 2 zile de la ingestie apare comă și apoi decesul persoanei în cauza. În cazul ciupercilor cu perioadă de incubație scurtă se provoacă vărsătura (cu apa caldă și sărată), se fac spălături gastrice (prin aspirarea conținutului gastric), purgative saline, atropină, cărbune activat.

În cazul intoxicației cu acest tip de ciuperci se mai poate administra tanin și cafea tare pentru insolubilizarea toxicului din tubul digestiv. Utilă este și administrarea de diuretice.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...