marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTCaracatiță scoasă de iveală după un furt de date ale clienților E.ON

Caracatiță scoasă de iveală după un furt de date ale clienților E.ON

Un ieșean în vârstă de 45 de ani, care a furat informațiile personale ale clienților E.ON și le-a pus la dispoziția altor firme, a fost condamnat de Tribunalul Iași la o pedeapsă de un an și șapte luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic și transfer neautorizat de date informatice. Magistrații au dispus însă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și asta pentru că cel în cauză, ieșeanul Gheorghe Minea, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), acord validat de instanță.

Scandalul a ieșit la iveală în 2016, în urma unei analize efectuate de Departamentul de Investigații Speciale și Integritate din cadrul companiei E.ON Distribuție România SA, care a urmărit verificarea modului în care este accesat și exploatat sistemul informatic al companiei. Așa s-au descoperit activități neobișnuite de descărcare a unor importante cantități de date informatice dintr-o partiție a sistemului informatic, datele fiind extrase în zilele de duminică, 10 ianuarie 2016 și 17 ianuarie 2016, de către Gheorghe Minea, cel care deținea funcția de coordonator administrare SAP din Iași. Informațiile ar fi fost descărcate pe un laptop și transferate ulterior prin intermediul unor stick-uri de memorie către diverse firme, fără acordul companiei, în detrimentul E.ON Distribuție, dar în beneficiul altor firme. Ulterior, cei de la E.ON Distribuție au apelat la o firmă de investigații din București, iar cu ajutorul acesteia s-a stabilit că Gheorghe Minea avea legături strânse cu Matei Lucian Bunescu, fiul unui fost șef de la Distrigaz, dar și cu Ioan Lupu, un alt fost angajat al Distrigaz. Cazul avea să ajungă mai apoi în atenția procurorilor DIICOT, iar ancheta a confirmat totul.

În fapt, după reorganizarea Distrigaz și preluarea activității de distribuție gaze de către E.ON, foștii angajați disponibilizați și-au înființat firme și controlau, atât direct, cât și prin membrii familiei cât și prin persoane interpuse, mai multe societăți comerciale care activează pe piața de energie, mai exact în zona serviciilor de reverificare a instalațiilor de gaz, casnice sau industriale. „Persoanele sus menționate intenționau să își extindă aria geografică de activitate, în sensul deschiderii de puncte de lucru sau societăți comerciale noi în alte județe din țară, în special din Transilvania. Pentru a beneficia de un avantaj substanțial în extinderea pieței serviciilor prestate, numiții Bunescu Matei Lucian precum și cu Lupu Ioan și cunoscând faptul că E.ON DISTRIBUȚIE ROMÂNIA S.A. deține o bază de date foarte bine documentată cu privire la datele personale a clienților companiei, a adreselor acestora, a datei la care o anumită instalație de distribuție de gaze naturale trebuie reverificată și reautorizată, conform normativelor în vigoare, precum și numerele de telefon ale clienților, l-au determinat pe inculpatul Minea Gheorghe să interogheze sistemul informatic SAP ISU și să extragă din acesta, prin transfer neautorizat, date confidențiale care să servească intereselor economice ale companiilor controlate de Lupu și Bunescu, date informatice pe care le pune la dispoziția acestora din urmă”, au susținut anchetatorii.

Că așa au stat lucrurile au confirmat-o celelate informații adiacente, firmele în cauză cunoscând deodată o extindere a activității și o creștere a cifrei de afaceri, exact pe portofoliul și în județele în care activa E.ON. Mai mult, investigațiile au arătat că la numai un singur transfer de date Gheorghe Minea a pus la dispoziția terților datele a 104.357 de clienți ai companiei E.ON, doar pe segmentul de furnizare a gazelor naturale și distribuție, de pe întreg teritoriul României unde E.ON operează. „Ca urmare a analizării fișierului s-a constatat faptul că tuturor celor 104.357 clienți urma să le expire inspecția tehnică la instalațiile de furnizare a gazelor naturale în lunile martie și aprilie 2016, acesta fiind practic principalul criteriu de selecție„, au arătat anchetatorii. Altfel spus, firmele private știau exact de la Gheorghe Minea când le expiră clienților inspecția tehnică la instalațiile proprii și mergeau direct la ei, efectuau lucrările și încasau contravaloarea lucrărilor efectuate. Este vorba despre serviciile de revizii la instalațiile de gaze, care sunt obligatorii odată la doi ani, cele la centralele termice – obligatorii la interval de maxim 10 ani sau chiar lucrări de racordare sau modificare a rețelelor de gaze naturale.

Iar aceste lucruri se întâmplau în condițiile în care E.ON are propria companie care face astfel de lucrări, și anume SEA Complet. Din câte se pare, „sistemul” scurgerilor de informații a funcționat inclusiv la Botoșani întrucât mulți botoșăneni s-au trezit în scările de bloc cu anunțuri de la firme private care îi atenționau că urmează să expire verificările tehnice periodice, firmele în cauză oferindu-și serviciile contracost.

În Iași, însă, atât la conducerea E.ON, cât și a firmelor Ek Instal Termoservice și SC Five Instal SRL se afla foști șefi ai Distrigaz, vechiul operator care a fost privatizat către E.ON. Astfel, SC Five Instal SRL este controlată de Gigi Bunescu, fost șef de sector la Distrigaz, împreună cu fiul său. De cealaltă parte, Ek Instal Termoservice este controlată de Ioan Lupu, un alt fost angajat al Distrigaz. Totodata, compania SEA, dețimută de E.ON, îl are șef pe Aurel Daraban, un vechi angajat în sectorul gazelor naturale, care ar fi cumătrul lui Gigi Bunescu. Așa s-a ajuns ca firme aparent concurente să fie conduse de foști colegi sau rude.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...