14 − ten =

A password will be e-mailed to you.

Zeci de francezi, membri ai Orchestrei „Balada” din Belfort – Franţa au revenit în aceste zile la Botoşani pentru a demonstra că muzica depăşeşte graniţele şi uneşte sufletele doritoare de frumos. De asta s-au convins botoşănenii care au participat la primul concert oferit de orchestra „Balada”, condusă de Victor Huminic, absolvent al Liceului de Artă „Ştefan Luchian” şi al Conservatorului din Iaşi, stabilit în Franţa în anul 1991. Emoţie, lacrimi, dragoste pentru foclorul autentic şi muzica de calitate, momente de înălţare pentru toţi cei care se simt legaţi de meleagurile natale – acestea au fost coordonatele regalului folcloric găzduit joi de Casa Tineretului. Şi ca o dovadă a prieteniei dintre români şi francezi, membrii orchestrei au purtat frumoasele ii şi cămăşi tradiţionale româneşti.

Amfitrionii serii au fost Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu” şi Ion Ilie, fost viceprimar, fost director al Filarmonicii Botoşani şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, oficial care a iniţiat, în urmă cu 15 ani, schimburile culturale Botoşani – Belfort.

Concertul a inclus muzică populară franţuzească şi românească, începând de la şansonete, până la hora staccato, suite de muzică moldovenească, muntenească. Spectatorii au audiat cu încântare şi muzică disco, tangouri şi valsuri, toate interpretate de orchestra coordonată magistral de Victor Huminic. Acesta nu şi-a putut opri lacrimile generate de emoţia de a cânta din nou în faţa botoşănenilor, dar şi de a-şi încheia cariera didactică printr-o serie de concerte susţinute în Botoşani.

Orchestra „Balada” a mai concertat la Popasul Cucorăni (pe 19 iulie ora 18.00). Astăzi, francezii iubitori de folclor românesc au concertat la Curteşti, iar de la ora 17.00, vor cânta în comuna George Enescu, Muzeul Liveni.

bdr

bdr

bty

bdr

bdr

bdr

Apreciază calitatea articolului

11 VOTURI - MEDIE: 3,91
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...