14 − twelve =

A password will be e-mailed to you.

Un nou focar de pestă africană la porcul domestic în judeţul Botoşani. Este vorba de o gospodărie din comuna Hudeşti, comună în care au apărut primele cazuri de pestă porcină, la mistreţ, la începutul anului.

Confirmarea acestui focar a venit în cursul după-amiezii de ieri, când, la Botoşani, au ajuns rezultatele probelor de la porcii din mai multe gospodării din judeţ. Ieri dimineaţă, potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, suspiciuni de pestă existau la patru cazuri din Hăneşti, Săveni, Ştiubieni şi Hudeşti. Se pare că doar în ultimul caz s-a confirmat existenţa virusului. În cursul zilei de astăzi va avea loc o şedinţă a Comitetului Local de Combaterea Bolilor (CLCB) în care se vor stabili ce măsuri urmează a fi luate.

Pe de altă parte, în şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) de joi, se vor aloca bani din fondul de rezervă pentru combaterea molimei în alte comune. Este vorba de Păltiniş, care va primi din fondul de rezervă al judeţului 45.850 lei, şi comuna Rădăuţi Prut, care va primi 55.550 lei. Banii vor pute fi folosiţi pentru procurarea de substanţe de dezinfecţie pentru combaterea focarului de pestă porcină africană.

La momentul actual, în judeţ, la porcul domestic, sunt şase focare pestă porcină active (câte două la Rediu şi Hăneşti, şi câte unul la Păltiniş şi Hudeşti) şi două stinse, ambele la Pomârla. Fără cazul de la Hudeşti, au fost ucişi sau au murit 43 de animale. De asemenea, la mistreţ sunt active patru focare în care s-au înregistrat 79 de mortalităţi.

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 3,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...