spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTPrograme sociale cu absorbante şi lame de ras

Programe sociale cu absorbante şi lame de ras

În partea de nord-vest a judeţului, la 10 kilometri de Dorohoi şi cam tot atâţia de graniţa României cu Ucraina, se întinde comuna Hilişeu-Horia. Primarul comunei este social-democratul Ioan Butnaru, unul dintre cei mai bine văzuţi şefi de comune din judeţ la nivelul partidului de guvernământ. Acesta se laudă cu atragerea a importante fonduri europene, aproximativ 12 milioane de euro. 3,8 milioane de euro vizează „Reducerea sărăciei prin activităţi integrate în comunităţile marginalizate” şi sunt finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), cel care a înlocuit în perioada de finanţare europeană 2014-2020 vechiul program POSDRU, care, potrivit analizelor DLAF, a fost cel mai fraudat program de finanţare europeană din România.

 

Proiect pentru angajarea localnicilor

 

În cadrul acestei finanţări, primarul Butnaru susţine că vor trebui atinse opt obiective specifice, iar o parte au fost scoase la licitaţie pe sistemul de achiziţii publice. Multe dintre ele pot avea o mare încărcătură electorală, pentru că se desfăşoară pe termen mediu, 36 de luni, şi vor fi puse în practică cu puţin timp înainte de alegerile locale. Dacă mai ţinem cont că grupul ţintă este reprezentat de 600 de persoane, de la copii până la bătrâni, iar la ultimele alegeri, cele europarlamentare, în comuna Hilişeu-Horia au votat o mie de persoane din cele aproape 2.700 înscrise pe listele permanente, vedem potenţialul electoral uriaş al acestor programe.

Un prim proiect, în valoare de aproape 180.000 de lei (n.r. – aproximativ 40.000 de euro), adjudecat de Centrul de Consultanţă şi Studii Europene, un SRL din Galaţi, vizează „Servicii de informare, consiliere, orientare şi mediere pe piaţa muncii pentru membrii grupului ţintă”. „Am luat oamenii de la 416 (n.r. – ajutor social) i-am dus la AJOFM (n.r. – Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani) şi le-am căutat locuri de muncă. Avem angajaţi zeci de oameni la Trutzi (n.r. – o societate din Suceava de prelucrare a fierului”, a declarat primarul Butnaru. Acesta a mai spus că, prin proiectul accesat de primăria pe care o conduce, angajatorul primeşte o subvenţie lunară de 1.100 de lei, dar trebuie să-l menţină pe angajat minim un an. De asemenea, Ioan Butnaru susţine că au fost specializate în meseria de brutar alte 28 de persoane.

Când i s-a adus aminte că POSDRU a fost cel mai fraudat program cu finanţare europeană, în ciclul financiar european trecut, Ioan Butnaru a declarat: „Eu vreau să dorm liniştit noaptea, să-mi văd nepoţii”. Acesta a mai afirmat că încă se judecă pe baza unui program accesat de fostul primar şi că încălcarea ghidului de finanţare POCU ar aduce mari corecţii primăriei.

 

Pachete de igienă personală pentru sute de persoane

Un alt proiect vizează acordarea gratuită, timp de trei ani, pentru aproximativ 600 de persoane, de pachete de igienă personală în valoare de 20 de lei lunar. Acestea pot fi universale sau individualizate pentru bărbaţi, femei şi copii.

O primă variantă de pachete pentru uzul „tuturor membrilor grupului ţintă” trebuie să conţină pastă de dinţi (100 ml), săpun (90-125 grame), şampon normal/antiparazitar (750 ml). În a doua variantă, şamponul este înlocuit cu o periuţă de dinţi. De asemenea, în caietul de sarcini sunt prevăzute şi conţinutul pachetelor individualizate. Astfel, pachetul destinat exclusiv femeilor cuprinde absorbante igienice (minim 10 bucăţi, care trebuie să fie din „material superabsorbant” şi „aripioarele să fie prevăzute cu mai multe zone elastice pentru protecţia scurgerilor”), săpun (90-125 grame), şampon normal/antiparazitar (750 ml). Pachetul destinat bărbaţilor cuprinde cinci aparate de ras de unică folosinţă cu două lame de „de calitate superioară, fin, pentru control excelent, pentru un plus de confort” şi o spumă de ras ambalată în tuburi de 100-200 de ml, fără alcool, dar cu glicerină şi diverse extracte de plante şi minerale, „neagresivă pentru piele, oferind o senzaţie de confort şi catifelare”.

Pachetul pentru copii este şi cel mai subţire, cuprinzând doar periuţă, o pastă de dinţi de 50 de ml şi un săpun de 100 de grame.
Valoarea estimată, fără TVA, este peste 425.000 de lei, adică peste 90.000 mii de euro. Acestea vor fi aduse la sediul Primăriei Hilişeu-Horia, de unde, cel mai probabil, vor fi distribuite către cei 600 de beneficiari. Ţinând cont de durata procedurilor de achiziţii, acestea vor ajunge la grupul ţintă în preajma alegerilor locale, fiind astfel un bun vector electoral pentru primarul în funcţie.

 

Proiect şi pentru comunitatea romă

 

Nu sunt singurele achiziţii de acest fel în această comună. În cadrul unui proiect transfrontalier, finanţat prin GAL Codrii Herţei, primăria Hilişeu-Horia a achiziţionat „echipamente sportive şi recreaţionale” în cadrul proiectului „Sprijinirea comunităţii rome din comuna Hilişeu-Horia” Pentru acestea s-au alocat aproximativ 182.000 de lei (n.r. – aproximativ 40.000 de euro).

Interesant este faptul că proiectul este destinat comunităţii rome. Potrivit, recensământului din 2011, în Hilişeu-Horia populaţia s-a declarat în proporţie de 98% de etnie română, iar restul de etnie necunoscută şi numai 0,02% de altă etnie.

„La Agenţia Naţională pentru Romi noţiunea de romi este mult mai vastă şi putem să o aplicăm populaţiei defavorizate. Noi suntem un exemplu pentru atragerea de fonduri europene în acest scop”, a declarat Butnaru, care susţine că, la el în comună, nu se pune problema de o proastă ierarhizarea a priorităţilor pentru că a atras fonduri şi pentru infrastructura rutieră şi pentru şcolile din comună prin cele două etape ale PNDL.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
66 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...