spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCasa Ankele, din nou în atenţia consilierilor municipali

Casa Ankele, din nou în atenţia consilierilor municipali

Consilierii municipali vor dezbate în şedinţa din 29 iulie un proiect vizând exprimarea dreptului de preemţiune pentru cumpărarea Casei Ankele. Despre cumpărarea acestui imobil se vorbeşte de câţiva ani, fără însă ca această intenţie să se materializeze.

Consilierii municipali şi-au dat avizul de principiu încă din anul 2013 pentru cumpărarea acestui imobil. În 2015, la solicitarea municipalităţii, imobilul a fost evaluat la 465.714 euro, echivalentul a 2,056 milioane lei. Proprietarul clădirii s-a arătat dispus să primească banii în cinci ani.

În toamna anului 2016, primarul Cătălin Flutur a anunţat că municipalitatea va achiziţiona Casa Ankele, iar acolo va fi mutată Poliţia Locală. Anunţul a fost foarte bine primit de către botoşănenii care aşteaptă să fie repus în valoare Centrul Istoric, dar şi să se rezolve problemele generate scandalurile frecvente din zonă.

La finalul aceluiaşi an, viceprimarul Marian Murariu a propus însă ca imobilul să fie expertizat, motivând că edilii trebuie să ştie pe ce dau banii. De atunci lucrurile s-au blocat, iar expertiza nu a mai fost făcută. Aleşii locali s-au contrat de la plata expertizei, primarul fiind de părere că municipalitatea nu poate să expertizeze cu bani de la bugetul local o clădire care nu-i aparţine. În replică, Marian Murariu a afirmat că îşi menţine părerea că trebuie făcută o expertiză tehnică înainte de a achiziţiona Casa Ankele, mai ales că zona Centrului Istoric prezintă cel mai mare pericol din punct de vedere seismic. „Trebuie să ştim care este starea clădirii, înainte de a o cumpăra. Voi încerca să discut cu proprietarul clădirii să plătească el expertiza şi apoi demarăm procedura de negociere”, declara Marian Murariu, în iulie 2017.

Lunile au trecut şi au mai fost explicaţii de genul „îl aştept pe viceprimarul Murariu să se ocupe de expertiză deoarece el coordonează Serviciul patrimoniu”, respectiv „nu sunt prinse fonduri pentru expertizare”.

În vara anului trecut, Cătălin Flutur anunţa că municipalitatea are o oportunitate de finanţare pentru achiziţionarea şi reabilitarea Casei Ankele deoarece guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă Programul de investiţii în domeniul culturii. Ordonanţa a pornit de la necesitatea reglementării de urgență a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice, proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, care se află într-o avansată stare de degradare și pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt.

Din păcate, nici despre acest program nu se mai ştie mare lucru.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...