vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTTot mai mulți botoșăneni suferă infarct la vârste tinere

Tot mai mulți botoșăneni suferă infarct la vârste tinere

Afecţiunile cardiace fac victime la vârste nemaiîntâlnite acum 10-15 ani.

Un tânăr de 28 de ani a fost dus cu elicopterul la Iaşi după ce a suferit un infarct, iar un altul de 37 de ani a ajuns tot la Iaşi, cu ambulanţa, cu acelaşi diagnostic. Mai întâi duminică, tânărul în vârstă de 28 de ani a fost transportat de urgenţă la Iaşi, cu un elicopter SMURD, în urma unui infarct. Medicii ieşeni au fost solicitați de colegii lor din oraşul Dorohoi pentru a prelua un tânăr aflat în stare gravă, a cărui viaţă depindea de intervenţia imediată.

Tânărul, care este din Dumbrăvița, județul Botoșani, a fost transportat pe calea aerului la Institutul de Boli Cardivasculare Iaşi, pentru a primi îngrijire de specialitate. „Am primit o solicitare din Dorohoi, pentru a transporta la Iaşi un pacient în vârstă de 28 de ani care suferise un infarct. În ajutorul acestuia a fost trimis un echipaj aero-medical, care l-a adus la IBCV pentru tratament”, au precizat reprezentanţii SMURD Iaşi. Potrivit medicilor ieșeni, starea tânărului era gravă, iar recuperarea va fi cel mai probabil îndelungată.

Luni dimineaţă a ajuns tot la Iaşi şi un bărbat de 37 de ani, diagnosticat la Botoşani cu infarct miocardic acut. Cele două cazuri vin la doar câteva zile după ce un alt bărbat, de 35 de ani, a fost transportat la Iaşi de la Dorohoi în stare gravă, după ce a suferit un infarct la doar 35 de ani. Tânărul a ajuns la Urgenţe în Dorohoi, de unde medicii imediat l-au diagnosticat cu infarct, în urma analizelor specifice.

Medicii spun că afecţiunile cardiace grave au ajuns să fie întâlnite şi la persoane de 30 de ani, sau chiar sub această vârstă, cazuri inexistente în urmă cu 15-20 de ani.

Bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România. La nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.
De regulă, predispuse sunt persoane obeze, cu multe grăsimi în sânge, care consumă alcool şi tutun.

Cea mai mare problemă este că analiza colesterolului se face doar la recomandarea medicului de familie, şi doar celor care mai trec pe la cabinetul acestuia. Aşa se face că din cauza unei educaţii sanitare corecte, cei mai mulţi botoşăneni nu îşi fac una din analizele care pot determina dacă sunt sau nu predispuşi să sufere un infarct. Şi devin din ce în ce mai sedentari, mişcarea fiind una din cele mai la îndemână metode de luptă împotriva infarctului. „Contribuţia pacientului la propria-i sănătate este foarte importantă. Mai nou, am văzut infract la pacienţii tineri, de 20- 30 de ani, care fac abuz de alcool, ţigări, substanţe halucinogene, etnobotanice, energizante. Nu erau altădată, dar acum legăm şi de alimentaţia necorespunzătoare de tip fast-food. Tinerii nici nu-şi dau seama de simptome. Este alarmant şi este nevoie de educaţie sanitară. Tineretul trebuie să ştie că riscul este prea mare. O arteră coronară care încă nu a apucat să devină rigidă, inundată cu nicotină sau alcool, poate face un spasm, iar rezultatul este un infarct”, precizat medicul Maria Matei, şeful secţiei de cardiologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati.

Infarctul miocardic se produce atunci când cel puţin o arteră se închide, se sugrumă, astfel că muşchiul inimii nu mai e alimentat cu sânge. Durerile sunt puternice şi se manifestă în zona pieptului, gâtului sau chiar a cordului. Uneori apar senzaţii de sufocare sau pareze ale mâinii stângi. Corpul se încălzeşte subit şi intervine tranpiraţia în exces. Un infarct masiv poate duce la invaliditate sau la moarte.

Este foarte important ca pacientul care face infarct miocardic să ajungă într-un timp cât mai scurt la spital, adică în primele 4-6 ore.

Astfel, în vara acestui an, Ministerul Sănătăţii va începe implementarea unui Program de screening care are ca scop identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durată de 5 ani și un buget de 20 milioane euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170 000 de persoane vor beneficia de screening.

Tot în vara aceasta, Ministerul Sănătății va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanțare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienței cardiace.
De asemenea, Ministerul Sănătății va continua și în 2019 acțiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în 9 spitale, precum și pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...