vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTModern Calor solicită mai mulţi bani de la bugetul local

Modern Calor solicită mai mulţi bani de la bugetul local

În şedinţa din 29 iulie, consilierii municipali vor dezbate proiectul vizând aprobarea preţurilor locale ale energiei termice produsă şi livrată de către Modern Calor. Urmare a deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), societatea Modern Calor a solicitat Consiliului Municipal majorarea preţului de producţie de la 184,28 lei pe gigacalorie la 184,65 lei pe gigacalorie pentru populaţie şi de la 184,28 lei pe gigacalorie la 204,55 lei pe gigacalorie, la consumatorii noncasnici. Acest lucru înseamnă că preţul total (producere, transport, distribuţie şi furnizare) pentru consumatorii noncasnici creşte de la 398,28 lei la 422,39 lei pe gigacalorie. La consumatorii casnici, preţul total va creşte de la 398,28 lei pe gigacalorie (preţul actual) la 398,72 de lei. Preţul local de facturare la populaţie este de 180 de lei, diferenţa până la preţul total fiind acoperită de la bugetul local. Subvenţia unitară asigurată de la bugetul local, inclusiv din banii plătiţi de botoşănenii care nu mai au nicio legătură cu societatea de termoficare, este de 218,28 lei pe gigacalorie.

Potrivit conducerii Modern Calor, păstrarea preţului local de facturare la clienţii casnici poate fi posibilă prin aprobarea de către Consiliul Local a creşterii subvenţiei de la 218,28 lei pe gigacalorie la 218,72 lei pe gigacalorie. Această subvenţie va reprezenta 54,85% din preţul local al energiei termice furnizată consumatorilor casnici.

Pentru o cantitate de 56.742 de gigacalorii, conform producţiei livrate populaţiei în anul 2018, cheltuiala municipalităţii va creşte cu 24.966,48 lei pe an, de la 12.385.643,76 lei la 12.410.610,24 lei pe an.

Cu alte cuvinte, efortul financiar făcut de municipalitate pentru subvenţionarea botoşănenilor care au apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare este considerabil. Asta în condiţiile în care, din cele 42.820 de apartamente din municipiu, doar 10.801 mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Subvenţiile uriaşe acordate pentru sistemul centralizat de termoficare creează mari nemulţumiri în rândul botoşănenilor care nu mai au nici o legătură cu Modern Calor. Aleşii locali nu par să ţină partea majorităţii populaţiei, aceştia motivând că societatea Modern Calor trebuie susţinută pentru că în reabilitarea sistemului centralizat au fost folosite fonduri europene, locale şi guvernamentale, iar de serviciile Modern Calor depind multe familii nevoiaşe. Nimeni nu suflă însă niciun cuvânt în legătură cu faptul că, în ciuda investiţiilor, nu s-a înregistrat o revenire în masă a botoşănenilor la Modern Calor, cei mai mulţi preferând să asigure confortul termic în locuinţe cu centrale de apartament. Nici conducerea Modern Calor nu-şi face probleme în legătură cu numărul clienţilor casnici, din moment ce are un portofoliu important de clienţi în rândul agenţilor economici şi instituţiilor bugetare (printre care multe şcoli şi grădiniţe). La finele anului trecut, Modern Calor avea 91 de clienţi agenţi economici şi 41 de clienţi instituţii bugetare.

Asigurarea subvenţiei de la bugetul local reprezintă un venit sigur pentru societatea de termoficare, astfel că încasarea contravalorii serviciile asigurate clienţilor pare să nu reprezinte o prioritate.

În 2017 s-a anunţat că din aprilie 2018 primăriile nu vor mai acorda subvenţii la termoficare. „Dacă se va întâmpla ce s-a anunţat pentru la anul, ne va rămâne o sumă la dispoziţie pentru că noi, cei de la primărie, trebuie să ne gândim la toţi locuitorii oraşului, nu numai la o anumită categorie. Ar fi şi pentru noi o gură de oxigen, voi propune domnilor consilieri ca banii să se ducă spre repararea teatrului şi finalizarea lucrărilor”, declara atunci primarul Cătălin Flutur.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a renunţat însă la aplicarea acestei măsuri, astfel că edilii au rămas cu planurile şi botoşănenii cu nemulţumirile.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...