spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEconomicGuvernul bagă bir pe sucuri

Guvernul bagă bir pe sucuri

În goana după bani, guvernul ia în calcul introducerea uneia pe sucurile cu conţinut ridicat de zahăr.

Taxa pentru băuturile răcoritoare va fi impusă celor cu conţinut ridicat de zahăr adică de peste cinci grame de zaharuri la 100 mililitri de produs. Băuturile cu un conţinut de zahăr între cinci şi opt grame la 100 de mililitri vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru. Băuturile cu un conţinut de peste opt grame la 100 de mililitri de produs vor fi taxate cu un leu pe litru.

Acciza va fi datorată de producători, importatori sau cei care achiziţionează intracomunitar, dar cel mai probabil se va reflecta şi în preţul la raft.

Are ca scop descurajarea consumului de alimente nesănătoase. Taxa va îmbrăca forma unei accize nearmonizate”, au precizat sursele guvernamentale. Ideea taxării băuturilor carbogazoase, motivată oficial ca o măsură de prevenţie în domeniul sănătăţii, este însă una mai veche în guvernarea PSD. Despre ea vorbea încă din 2017 fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa.

Taxe similare se aplică în UE în Marea Britanie, Danemarca, Finlanda sau Irlanda.

Autorităţile estimează la circa 80 de litri pe român consumul mediu anual de băuturi răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr.

În România, peste 1,3 milioane de români au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat, iar alte trei milioane se află în zona de risc. Medicii atrag atenţia că zahărul adăugat în cantităţi mari în sucuri dă dependenţă, iar cei mai expuşi sunt tinerii şi adolescenţii.

Pentru cele circa patru luni de aplicare de anul acesta, septembrie-decembrie, impactul la bugetul statului este de 320 milioane lei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...