spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTMăsuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Măsuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Primăria municipiului Botoșani a amplasat în zona centrală a orașului primele două module stradale mobile de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile. Aceste module permit colectarea separată a plasticului, metalului, hârtiei și cartonului.

Municipalitatea botoșăneană este parte a unui proiect pilot prin care zonele centrale aglomerate vor fi dotate cu 50 până la 100 de staţii.  Acestea sunt destinate  conștientizării populației privind importanța colectării selective a deșeurilor, în condițiile în care legislația europeană în domeniu a introdus exigențe noi, începând cu 1 iulie 2019.

„Încercăm să sensibilizăm locuitorii orașului asupra importanței colectării separate a deșeurilor reciclabile, încurajându-i să predea în mod selectiv deșeurile care pot fi reciclate. Trebuie să înțelegem că în etapa următoare vom avea de plătit o taxă de salubrizare mai mare cu cel puțin 25% dacă nu respectăm noile obligații, în timp ce pentru alte municipii, care fac colectare selectivă, factura de salubrizare va scădea cu 25%. Colectarea selectivă a deşeurilor reprezintă nu doar o obligație legală, ci și o problemă de educaţie civică şi trebuie să devină o obişnuinţă pentru locuitorii municipiului”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului.

Prin eforturi financiare proprii, Primăria Botoşani vine astfel în sprijinul societăţii Urban Serv și al ADI Ecoproces, structura care implementează la nivel de judeţ master planul privind gestionarea deşeurilor.

Potrivit conducerii primăriei, ADI Ecoproces și Urban Serv vor demara o campanie de informare a populaţiei în legătură cu obligaţia de a colecta separat deşeurilor.

Toate deșeurile colectate selectiv prin acest proiect vor fi transportate la depozitul de la Stăuceni, contribuind la reducerea taxei de salubrizare.

La această dată, la nivelul municipiului, deşeurile colectate selectiv reprezintă doar 1% din cantitatea totală de deşeuri, față de o medie națională înregistrată la nivelul municipiilor de 13% și o exigență a noii legislații de minim 50%, cotă care trebuie atinsă până la sfârșitul anului 2020.

Într-o primă etapă, în fiecare cartier, au fost puse la dispoziția botoșănenilor containere speciale pentru resturi menajere, hârtie/carton, metal, plastic. Pentru cetățenii care locuiesc la case, Urban Serv va pune la dispoziție saci de culoare galbenă pentru plastic și metal și de culoare albastră pentru hârtie și carton. În perioada imediat următoare va fi pregătită și infrastructura pentru colectarea sticlei reciclabile.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...