15 − thirteen =

A password will be e-mailed to you.

Căpitanul (r) Laurenţiu Doroftei, din comuna Băluşeni, a fost sărbătorit astăzi, la împlinirea unui secol de viaţă. Înconjurat de familie, venerabilul veteran de război a primit vizita şi urările subprefectului Daniela Lozneanu şi ale reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Cercului Militar Judeţean, Garnizoanei Botoşani, Asociaţiei „Cultul Eroilor” şi conducerii primăriei din Băluşeni.

Oficialii şi cadrele militare şi-au arătat aprecierea faţă de veteranul are a luptat pentru această ţară. Acesta a primit torturi, flori, diplome, steaguri, eşarfe tricolore şi o icoană cu Maica Domnului, care l-a ocrotit în război, dar şi în viaţa de zi cu zi.

Festivitatea a fost emoţionantă, atât pentru sărbătorit, cât şi pentru cei care i-au fost alături. La un moment dat, locotenent colonel Sorin Ciobanu, locţiitorul comandantului Garnizoanei, a îngenuncheat în faţa veteranului de război, în semn de respect pentru cel care a ştiut să treacă peste provocările vieţii, inclusiv pentru efortul de a depăşi traumele lăsate de război.

Începând cu anul 1942, Laurenţiu Doroftei a luptat pe front, în Regimentul 6 Vânători. Tot pe front a fost şi rănit şi nu poate uita acest lucru, din moment ce mai are şi acum o schijă în picior. Căpitanul a luptat până în 1944, când a fost capturat şi trimis într-un lagăr din Siberia, drumul până acolo fiind anevoios. Atât el cât şi camarazii lui au mers mai mult pe jos, îndurând foame şi sete. De nevoie, aceştia ajunseseră să mănânce tot ce puteau găsi pe drum. Nici în lagăr viaţa nu a fost mai uşoară, soldatul de atunci fiind ţinut prizonier timp de 11 ani, până în 1955. Îndurând foame, dar mai ales frig, căpitanul a pierdut degetele mari de la picioare după ce i-au digerat. Îşi aminteşte că în timpul prizonieratului a muncit în mine, dar era mulţumit că la muncă reuşea să învingă frigul.

Şirul lungi de suferinţe s-a încheiat, a scăpat din lagăr şi a revenit acasă, la Băluşeni, unde şi-a întemeiat o familie şi o gospodărie. În urmă cu câţiva ani şi-a pierdut soţia, dar i-au rămas alături ceilalţi membri ai familiei. Căpitanul a fost binecuvântat cu doi fii, patru nepoţi şi tot atâţia strănepoţi. Sărbătoritul le-a spus participanţilor la festivitate că are probleme de sănătate, dar nu se lasă, pentru că este un luptător, aşa cum a fost toată viaţa sa.

Apreciază calitatea articolului

4 VOTURI - MEDIE: 4,75
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...