four × five =

A password will be e-mailed to you.

Greu de demis”. Așa poate fi rezumată situația medicului Livia Mihalache, directorul Spitalului Județean „Mavromati”. În ciuda faptului că membrii conducerii PSD Botoșani i-au cerut public, de mai multe ori, demisia, după moartea pe treptele Secției Săveni a primarului de Vorniceni, Toader Leampăr, și a faptului că până și deputatul Tamara Ciofu, cea care a fost principalul ei sprijin, s-a delimitat de ea, Livia Mihalache rămâne la conducerea unității spitalicești. Ea se bazează pe concursul pe care l-a luat acum două luni.

 

Contractul de management poate fi  analizat la sfârșitul anului

 

Astfel, conducerea Consiliului Județean (CJ), asigurată în acest moment de către vicepreședintele Dorin Birta, nu poate lua nicio măsură împotriva ei până la sfârșitul anului. „Contactul de management a fost semnat acum două luni. Eu pot face o analiză la șase luni”, a declarat Dorin Birta, care a adăugat că a solicitat departamentului din CJ să realizeze un audit la spital, după cele două controale făcute deja de Corpul de Control al CJ și de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP), la solicitarea Ministerului Sănătății. „În perioada imediat următoare, voi trimite la Spitalul Județean un audit. Spitalul Județean, în momentul de față, are compartiment de audit, dar posturile nu sunt ocupate și nici nu au fost scoase la concurs. Am discutat cu doamna manager să le scoată cât mai urgent la concurs, dar până la ocuparea lor vom trimite un audit de la CJ pe două componente: resurse umane și parte financiară. Dacă auditul constată deficiențe financiare sau de alt natură care pun în pericol bunul mers al spitalului vom fi nevoiți să luăm o decizie”, a mai spus vicepreședintele CJ.

Decizie pasată Consiliului de Administrație

Acesta susține că cele două rapoarte de control al fost trimise către Consiliul de Administrație al spitalului, iar acesta va trebui să ia o decizie, fiind că este cel mai „în măsură să facă o analiză pe ele”. „Să vină cu propunerea dânșilor pentru a lua o măsură sau alta. Eu nu vreau capul nimănui, dar nici nu pot să accept ca spitalul să o ia într-o direcție greșită”, a mai spus Birta.

Situație de criză recunoscută după moartea primarului de Vorniceni

Situaţia de criză de la Spitalul Judeţean a fost declanşată de moartea primarului de Vorniceni, Teodor Leampăr, pe treptele Secţiei Săveni, acum mai bine de o lună. La acel moment în spital nu era niciun medic din cei doi pensionari care deserveau unitatea sanitară. Între timp, medicul internist Elena Cardaş şi-a încetat activitatea la Secţia Săveni. Ea a decis să îşi dea demisia din cauza epuizării şi mai ales a ceea ce a considerat a fi o lipsă de implicare a factorilor de decizie în salvarea acestui spital.

În apărarea lor, medicii din conducerea spitalului au susținut că CJ nu le-ar fi aprobat statul de funcții și nu le-ar fi bugetat posturile de medici pentru această secție. În replică, Dorin Birta susține că situația la Săveni s-a perpetuat în timp, că anul trecut nu a fost scos niciun post la concurs și că nu CJ aprobă statul de funcțiuni. „Consiliul Județean nu bugetează posturile din cadrul Spitalului Județean. Din 2018, la Secția exterioară Săveni, nu s-a scos niciun post la concurs. Situația s-a perpetuat. S-a mai spus că CJ a aprobat statul de funcții. CJ nu aprobă statul de funcții la Spitalul «Mavromati». Sub nicio formă. Abia am primit acum trei-patru zile o copie la statul de funcții”, a conchis oficialul CJ.

Mai trebuie spus că la concursul pentru ocuparea posturilor de medic de la Săveni, organizat recent, nu s-a prezentat nimeni.

Apreciază calitatea articolului

4 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...