spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPesta porcină africană atinge prima exploatație agricolă din județ

Pesta porcină africană atinge prima exploatație agricolă din județ

Când părea că se mai domolește și că urmează să fie închise pe cale natural toate focarele de pestă porcină africană la porcul domestic din județ, molima a lovit din nou cu putere. De data aceasta la o exploatație agricolă din satul Miron Costin, comuna Vlăsinești, în care erau crescui 38 de porci, dintre care 10 adulți. Aici, în seara zilei de 13 august au murit două animale, iar până au ajuns echipele Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) la locul focarului, alte câteva animale au început să prezinte semne de boală. „S-a luat decizia de eutanasiere a tuturor animalelor din exploatație și neutralizarea prin incinerare și îngropare. În exploatație existau 38 capete porcine, având și o posibilă exploatație de contact cu doar trei capete. S-a luat decizia uciderii și celor trei suine. Au fost sacrificate în total 41 de suine”, a declarat Ovidiu Airimițoaie, director adjunct al DSVSA, care a specificat că exploatația afectată „se află în zona de protecție a celorlalte două focare confirmate în Vlăsinești”, motiv pentru care nu vor fi instituite filtre suplimentare.

Potrivit specialiștilor, cauza probabilă a infestării ar fi administrarea, ca hrană, de cereale și lucernă recoltate din zona afectată de focarele de pestă porcină la mistreț.

Pentru noi este un motiv de îngrijorare această confirmare a celui de-al treilea focar. Suntem în apogeul recoltei, iar oamenii sunt în câmp. Nu le putem interzice acest lucru. Noi, ca administraţie, ne facem datoria, dar suntem înconjuraţi de factori de risc”, a precizat primarul comunei Vlăsineşti, Andrei Boariu.

Un alt factor de risc în zona respectivă îl reprezintă aprovizionarea cu zer a gospodăriilor de la fabrica de lapte a familiei Solomonescu. Specialiştii DSVSA susţin că oamenii şi atelajele cu care îşi aduc zerul acasă ar putea reprezenta un vector de portare a virusului şi de aceea au propus chiar ca fabrica de lapte să nu mai distribuie acest subprodus şi să fie nevoită să-l supună procesului de epurare. „Prin acest aflux de crescători care vin cu tot felul de mijloace de transport, cu tot felul de ambalaje, intră în contact direct cu zona afectată şi apoi virusul ajunge în gospodării. Ne gândim să propunem printr-o adresă, fabricii de produse lactate, să sisteze furnizarea acestui subprodus”, a fost de părere directorul Ovidiu Airimiţoaie. Propunerea s-a lovit de refuzul autorităților de mediu, care au arătat că în momentul de față nu există capacitatea tehnică de epurare al zerului, dar şi al primarului Boariu, care a susținut „zerul este o sursă de hrană şi pentru animalele neafectate”.

În aceste condiţii, subprefectul Daniela Lozneanu a propus ca o echipă de lucru să se deplaseze la faţa locului şi, în urma unei discuții cu reprezentanții fabricii să se ajungă la cea mai potrivit soluție.

În acest moment, în județ mai sunt active șapte focare de pestă la porcul domestic și anume: trei la Vlăsineşti, două la Hăneşti şi câte unul la Hudeşti și Păltiniș. Pe lângă acestea, au mai fost stinse câte două focare la Pomârla și Rediu (Rădăuți Prut). Au fost ucişi sau au murit din cauza molimei, 108 porci domestici. De asemenea, sunt active patru focare la mistreț, de la începutul anului fiind găsiți morți sau au fost împușcați 91 de porci sălbatici bolnavi de pestă porcină africană.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...