vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTProfesorul Victor Dughilă a plecat la ceruri

Profesorul Victor Dughilă a plecat la ceruri

Învăţământul botoşănean este în doliu. Un mare om şi pedagog a plecat ieri la ceruri. După ce zeci de ani a educat generaţii de elevi, profesorul Victor Dughilă a fost chemat să le predea îngerilor.

Venerabilul dascăl s-a născut pe 17 iunie 1935, în satul Băiceni – comuna Curteşti. A iubit locurile natale şi mereu îşi amintea cu drag de atmosfera satului tradiţional, de simplitatea, bunul simţ şi frumuseţea sufletească a omului de la ţară.

În anul 1953 a absolvit Liceul Laurian, iar după studiile universitare a fost profesor de biologie în comuna Gorbăneşti, după care ani la rând a fost profesor la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, de unde a ieşit la pensie. A pregătit generaţii de elevi cărora, pe lângă dragostea de carte, le-a insuflat şi dorinţa de a preţui tot ceea ce ne defineşte ca naţie, cultura şi tradiţiile populare. S-a numărat printre dascălii care nu s-au rezumat doar la a-şi ţine orele, ci s-a implicat în activităţi variate care să-i atragă pe elevi şi să-i pregătească cu adevărat pentru viaţă.

După ce s-a pensionat, a înfiinţat un centru muzeal sătesc în incinta Liceului „Sfântului Stelian” Botoşani. Era nelipsit de la concertele Filarmonicii Botoşani, spectacolele de teatru şi alte manifestări culturale. Programul său includea şi participarea la Sfânta Liturghie de duminică. Foştii elevi şi colegi îl invitau cu drag la festivităţile organizate în instituţiile de învăţământ. Cu o energie de invidiat, s-a implicat în promovarea personalităţilor botoşănene. Bunătatea, erudiţia, simplitatea şi iubirea de semeni au fost calităţi care l-au definit.

„Cu toţii trebuie să recunoaştem că astăzi ne aflăm într-o perioadă de criză şi în cultură şi în educaţie, cu toate că noi avem un uriaş tezaur spiritual. Ne putem mândri cu o bogată spiritualitate în toate domeniile posibile poezie, istorie, muzică, pictură, biologie, matematică, teologie etc… Mesajul înaintaşilor noştri botoşăneni este clar: cultură, ştiinţă, educaţie şi nu demagogie şi politicianism.

Învăţământul actual este obosit, are multe suferinţe, mii de copii abandonează şcoala din cauza sărăciei sau din cauza faptului că rămân nesupravegheaţi, părinţii lor migrând în apus pentru asigurarea existenţei. Analfabetismul se dezvoltă mereu. Acest fenomen trebuie să îngrijoreze pe fiecare dintre noi.

Este imperios necesar să realizăm o unitate permanentă între şcoală, biserică, familie şi instituţiile statului, colaborare care va asigura unitatea şi continuitatea neamului românesc, a credinţei strămoşeşti”, se arată într-o scrisoare trimis în urmă cu câţiva ani de profesorul Victor Dughilă, apărută în Monitorul de Botoşani.

Profesor de biologie fiind, a iubit foarte mult natura. Ani la rând a spus tuturor celor care doreau să-l asculte că are în curte un salcâm japonez, cu o vârstă estimată la peste un secol şi jumătate.

Prin plecarea la ceruri a profesorului Victor Dughilă, Botoşaniul este mai sărac cu un dascăl şi un om de excepţie, care şi-a câştigat însă un loc în inima tuturor celor care l-au cunoscut şi apreciat.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Profesorul Victor Dughilă este depus la capela Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Stejari. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, începând cu ora 12.00. Domnul profesor îşi va dormi somnul de veci în Cimitirul Eternitatea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...