Consumul energetic al aparatelor electrocasnice

0

Eficienta energetica are un rol din ce in ce mai important in decizia de cumparare a apararelor electrocasnice mari precum combine frigorifice, masini de spalat sau uscatoare de rufe. Totusi, electrocasnicele cu eficienta energetica incadrata in clasele A++ sau A+++ au costuri mai mari de achizitie, astfel ca se pune intrebarea daca merita facuta o asemenea investitie. In cele mai multe cazuri raspunsul este afirmativ, mai ales daca aparatul nou va inlocui unul de generatie veche, cu un consum energetic mult mai ridicat.

Aparatele electrocasnice mari precum frigiderele sau combinele frigorifice, masinile de spalat rufe, uscatoarele de rufe sau masinile de spalat vase contribuie cu cel putin 50% la valoarea facturii lunare de energie electrica. Prin alegerea unor modele economice cu eficienta energetica buna puteti reduce valoarea facturii chiar si cu 30%. Achizitionand  aparate cu eficienta energetica buna  veti face o investitie pe care o veti recupera in timp, mai ales daca luam in considerare pretul in crestere al energiei electrice din ultimii ani. Reducerea poate fi insa si mai mare daca electrocasnicele inlocuite au o vechime mai mare de 10-15 ani.

Aparatele electrocasnice care consuma cea mai multa energie sunt:

1. Uscatoare de rufe

Aceste aparate electrocasnice sunt cele mai mari consumatoare de energie dintr-o casa, consumand cat o combina frigorifica si o masina de spalat la un loc. Totusi, modelele cu eficienta energetica incadrate in clasa A+++ vor avea un consum mai scazut cu pana la 30% in comparatie cu cele incadrate in clasa A.

2. Frigidere sau combine frigorifice 

Avansul tehnologic din ultimii ani a contribuit la scaderea consumului energetic al aparatelor frigorifice, modelele incadrate in cea mai eficienta clasa reprezentand mai mult de 10% din oferta disponibila pe piata. Prin inlocuirea unui frigider mai vechi de 10 ani cu unul nou, cu eficienta energetica A+++ puteti face o economie de energie de pana la 40%.

3. Masni de spalat rufe

O masina de spalat rufe de generatie noua, cu o eficienta energetica buna are un consum mai redus de energie cu pana la 40-50% si va consuma cu pana la 55% mai putina apa. In plus, programele ECO si optiunile de incarcare la jumatate vor reduce si mai mult consumul energetic, cel de detergent sau de apa.

4. Masini de spalat vase

Chiar daca nu au un consum energetic la fel de mare in comparatie cu masinile de spalat rufe, utilizarea zilnica poate sa faca din masina de spalat vase unul din cei mai mare consumator din casa . Alegand un model de ultima generatie care poate curata eficient vasele si la o temperatura mai scazuta a apei, veti avea costuri mai mici cu pana la 12%.

 

Deja ai votat!
se încarcă...