Astăzi – Emoţii botoşănene în Republica Mongolia

0

Astăzi, la Festivalul Internaţional de Monodramă, organizat în Republica Mongolia, va fi prezentat spectacolul  „Să nu ne răzbunaţi”, realizat  de Studioul de Teatru pentru Tineret, din cadrul Teatrului „Vasilache” şi firma condusă de jurnalistul Ionuţ Poclid.

„Teatrul pentru Copii şi Tineret <Vasilache> …în lume ! Peste aproximativ trei ore , colega noastră Silvia Răileanu îşi susţine spectacolul recital-monodramă <Să nu ne răzbunaţi>, în cadrul Festivalului de Teatru <The Parade of Winners> , 2019 din Ulaan Baatar – Republica Mongolia! Colectivul Teatrului <Vasilache> este cu toată fiinţa sa alături de Silvia şi echipa spectacolului: Ionuţ Poclid – adaptare text şi operator lumini, Mirela Nistor – regie şi operator sunet, Florin Iftode – operator imagini video. Tuturor: Doamne ajută şi Baftă maximă!”, este mesajul postat pe facebook de Marius Rogojinschi, directorul Teatrului „Vasilache”.

Această invitaţie în Mongolia a venit după ce Silvia Răileanu a primit pentru interpretarea din spectacolul „Să nu ne răzbunaţi”, Premiul onorific „Dinu Apetrei” din partea actorilor Teatrului Municipal din Bacău. Totodată, ea a primit şi o diplomă de recunoştinţă din partea Asociaţiei foştilor deportaţi din Basarabia şi Bucovina, ca recunoştinţă pentru păstrarea memoriei calvarului românilor victime ale acelor momente cumplite ale istoriei României. Aceste distincţiii au fost acordate în cadrul celei de a XXV-a ediţii a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „Bacău Fest Monodrame” 2019, desfăşurat în perioada 17 – 23 aprilie.

Jocul artistic de o înaltă sensibilitate al Silviei Răileanu prezintă crâmpeie din vieţile românilor deportaţi în Siberia, pentru că bolşevicii lui Stalin îi vedeau ca pe nişte „duşmani ai poporului”. În acest spectacol, teatrul se îmbină cu filmul, reconstruind realitatea crâncenă a românilor cu destinele mutilate de ruşi.

Festivalul din Mongolia este festival concurs, însă pentru delegaţia botoşăneană câştigarea unui premiu nu este atât de importantă, cât oportunitatea de a reprezenta Botoşaniul şi România la această manifestare internaţională.

+0 -0
se încarcă...