Libertate cumpărată cu șpagă. Mita refuzată de doi polițiști

0

Un botoșănean în vârstă de 27 de ani a fost trimis în judecată pentru dare de mită, după ce a încercat să-și „cumpere” libertatea oferind șpagă unor polițiști.

Faptele s-au petrecut pe 24 martie a.c., când Gabriel Constantin D., de loc din Flămânzi, a fost ridicat de polițiști fiind bănuit că ar fi participat la o tâlhărie. În momentul în care a rămas singur cu unul dintre polițiști, el i-a oferit 500 de euro pentru a „închide” ochii. Nu întâmplător, întrucât tânărul se știa cu musca pe căciulă, el având la activ două condamnări pentru conducere fără permis și se afla în termenul de supraveghere. Doar că polițistul a refuzat șpaga și l-a dus la sediul Poliției Flămânzi pentru continuarea cercetărilor. Aici, tânărul și-a mai încercat o dată norocul cu un alt lucrător de poliție, oferindu-i acestuia 200 de euro. Cum și acesta l-a refuzat, Gabriel Constantin D. a ridicat „oferta” la 1.000 de euro. Insistența tânărului i-a deranjat însă pe polițiști, iar aceștia au sesizat imediat Serviciul Județean Anticorupție Botoșani, din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Așa se face că tânărul Gabriel Constantin D. a fost acuzat de dare de mită.

Ancheta a fost finalizată săptămâna aceasta, când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au întocmit rechizitoriul și l-au trimis în judecată pe șpăgar. „Pentru existenţa infracţiunii de dare de mită în această modalitate nu e necesar ca oferirea de bani sau de alte foloase necuvenite să fi fost urmată sau nu de acceptare sau de executare, fiind suficient faptul oferirii de bani ori de alte foloase”, spun anchetatorii. Dosarul întocmit pe numele tânărului a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Botoșani.

Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă potrivit Codului penal o pedeapsă între 2 și 7 ani de închisoare, însă situația lui este destul de delicată. Asta pentru că în urma celor două condamnări din trecut el s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 10 luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare sub supraveghere. În plus, dacă se confirmă că a participat și la acea tâlhărie pentru care era anchetat când a oferit șpaga, problemele se complică.

Deja ai votat!