seventeen + 10 =

A password will be e-mailed to you.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Muzeul Judeţean  Botoşani vor organiza pe 10 octombrie, începând cu ora 14.00, o manifestare ştiinţifică şi culturală în cinstea academicianului Alexandru Zub, renumit istoric botoşănean. Manifestarea va fi organizată sub egida „O viaţă în slujba Zeiţei Clio – Alexandru Zub -85” şi va avea loc la Muzeul Judeţean.

Potrivit celor precizate de Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, cu acest prilej, personalităţi ale vieţii publice şi ştiinţifice din Iaşi şi Botoşani îl vor omagia pe istoricul Alexandru Zub, la împlinirea vârstei de 85 de ani.

Alexandru Zub s-a născut pe 12 octombrie 1934 la Vârfu Câmpului. El este istoric, membru corespondent al Academiei Române din 10 septembrie 1991 şi membru titular din 2004. Deoarece a organizat în 1957 o manifestare studenţească, considerată ilegală de către autorităţi, botoşăneanul a fost condamnat la zece ani de închisoare politică, din care a executat şase ani ca deţinut politic.

În anul 1973, Alexandru Zub a devenit doctor în științe istorice. Din 1989 este director al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași.

Intrarea în Academia Română, calitatea de membru în foruri ştiinţifice internaţionale, numeroasele cărţi scrise, colaborarea cu prestigioase reviste de profil, naţionale şi internaţionale, distincţiile primite din partea unor universităţi române şi străine, precum şi din partea statului român, a Republicii Ungare şi Republicii Franceze sunt elocvente pentru anvergura europeană a meritelor academicianului Alexandru Zub.

Apreciază calitatea articolului

12 VOTURI - MEDIE: 4,25
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...