spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCămine de bătrâni construite de străini

Cămine de bătrâni construite de străini

Autorităţile locale botoşănene bat pasul pe loc de câţiva ani în privinţa înfiinţării unor cămine pentru bătrâni. Asta deşi în judeţ sunt mulţi vârstnici singuri, neajutoraţi, care ar dori să-şi cedeze şi locuinţele pentru a sta într-un cămin. Până când oficialii botoşăneni vor realiza că înfiinţarea unor astfel de spaţii reprezintă o prioritate, un astfel de proiect va fi implementat de o asociaţie din Tirolul de Sud – Italia.

În aceste zile, se află în municipiul Botoşani cinci membri ai Asociaţiei Umanitare „Mâini care ajută”. Delegaţia este condusă de Georg Schondorf, preşedintele asociaţiei, respectiv Hubert Messner, vicepreşedinte. Aceştia s-au întâlnit cu Lutz Noack, preşedintele Asociaţiei Misionare „El rămâne credincios”, pentru a pune bazele unei viitoare colaborări.

„Intenţionăm să ridicăm câteva case unde să fie cazaţi bătrâni. De exemplu, să stea câte două familii, sau persoane singure. Fiecare să aibă dormitor şi baie proprie, dar bucătărie şi living comun. În Germania sunt multe astfel de locuinţe, chiar şi blocuri. Pentru aceşti bătrâni vom căuta personal care să aibă grijă de ei, să-i supravegheze, să-i ajute, să le facă unele cumpărături”, a declarat Georg Schondorf. Membrii asociaţiei au pregătite în Italia foarte multe materiale, inclusiv dotări pentru viitoarele aşezăminte pentru bătrâni. În aceste zile ei se află în căutarea unui teren unde să construiască viitoarele cămine pentru bătrânii nevoiaşi.

Lutz Noack a arătat că se impune o mai bună colaborare între instituţiile statului şi asociaţiile umanitare pentru a veni în ajutorul bătrânilor aflaţi în situaţii de risc.

Casă construită la Pomârla

Georg Schondorf a ajuns prima dată în comuna Pomârla, în anul 2008. Atunci a aflat că o altă asociaţie umanitară plănuia să ridice o casă. „Fratele meu, care a moştenit casa părintească, a vrut să o vândă. Eu mi-am amintit că, atunci când eram copil, mama nea spus că a construit o casă care oricând poate fi demontată şi dusă oriunde în lumea asta. Casa a fost demontată, urcată în două camioane care au ajuns la Pomârla. În comuna botoşăneană au ajuns şi 20 de persoane din Italia care au reconstruit casa. Asta a fost  prima mea implicare în activitatea acelei organizaţii. Casa a fost donată pentru activităţi comunitare. Tot acolo a fost amenajată o fermă, apoi o hală pentru a fost depozitate bunurile trimise din Italia”, a spus Georg Schondorf.

Costuri prea mari la căminele de stat

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului are în administrare un singur cămin pentru bătrâni, aflat în comuna Truşeşti. Acest cămin are o capacitate de 60 de locuri, însă 30 sunt neocupate. Bătrânii nu se înghesuie să solicite să fie cazaţi acolo din cauză că trebuie să plătească. Lunar, ei ar trebui să plătească 2400 de lei. În cazul în care, după o anchetă socială se constată că bătrânii nu au nici o sursă de venit şi nici copii care să plătească, atunci costurile sunt asigurate de Consiliul Judeţean şi de la bugetul de stat. Celelalte cămine, Leorda, Adăşeni, Bucecea, Dorohoi, Stăuceni şi Centrul de pentru Integrare prin Terapie Ocupaţională Botoşani sunt pentru persoane adulte cu handicap. În judeţ sunt şi cinci cămine private pentru bătrâni , însă şi aici se plăteşte o contribuţie lunară.

La nivelul Primăriei Botoşani se vorbeşte de câţiva ani despre înfiinţarea unui cămin de bătrâni. În timpul mandatului primarului Ovidiu Portariuc se intenţiona cumpărarea clădirii fostei pensiuni Kathleen, din zona Lebăda, însă acea intenţie nu a mai fost materializată.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...