spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTAlertă mondială de la un medicament pentru stomac

Alertă mondială de la un medicament pentru stomac

Unul din cele mai cunoscute şi utilizate medicamente pentru stomac este retras chiar de companiile care îl produc din farmaciile din Occident şi America din cauza unor probleme descoperite după zeci de ani de utilizare. În acest timp, însă, în România medicamentul cunoscut sub denumirea de Arnetin şi Ranitidină, produs de mai multe companii farmaceutice, continuă să se regăsească pe rafturile farmaciilor. În ţara noastră medicamentul a fost autorizat de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, care a emis un comunicat de avertizare, conform celor europene, însă după acest comunicat nu s-a mai întâmplat nimic, totul rămânând la latitudinea medicilor prescriptori să aleagă dacă mai prescriu sau nu acest medicament.

Astfel, totul a început în vara acestui an, când autoritățile de reglementare în domeniul medicamentelor din Statele Unite (FDA) și Uniunea Europeană (EMA) au anunțat că reevaluează siguranța medicamentelor cu ranitidină, folosite pentru arsuri la stomac, după ce în unele variante ale medicamentului s-au descoperit urme ale unei impurități cancerigene numite N-nitrozodimetilamină (NDMA).

FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite a anunțat prezența NDMA în unele medicamente cu ranitidină. Totuși, deși au anunțat reevaluarea medicamentelor, FDA și EMA nu au solicitat pacienților să oprească folosirea ranitidinei. „Pacienții care au orice nelămurire privind tratamentul lor actual pot să se adreseze medicului sau farmacistului. Există mai multe medicamente indicate pentru aceleași afecțiuni ca și ranitidina care pot fi folosite la alternativă”, a precizat Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), într-un comunicat în luna septembrie. La sfârşitul aceleiaşi luni, însă, firma producătoare a acestui medicament în Statele Unite a retras 14 loturi din acest medicament în mod voluntar de pe piaţă.

Prezența impurității a fost detectată pentru prima dată de către o farmacie online din SUA, care testează medicamentele pe care le vinde pentru a descoperi eventuale defecte. Ulterior, aceasta a anunțat FDA de descoperirea impurității atât în medicamentul Zantac (care conține clorhidrat de ranitidină), cât și în versiuni generice ale medicamentului.

Însă FDA nu a confirmat în ce versiuni ale medicamentului s-a descoperit impuritatea, precizând, totuși, că impuritatea a fost detectată în concentrații diferite în medicamentele verificate.
Potrivit cercetărilor, impuritatea s-ar fi putut forma spontan în medicament deoarece ranitidina este o sunstanță instabilă.

În UE, în ţări precum Franţa şi Anglia producătorii au scos, de asemenea, medicamentele care conţin ranitidină de pe piaţă în mod voluntar.

Medicamentele pe bază de ranitidină sunt indicate în România pentru ulcer duodenal şi ulcer gastric benign, ulcer postoperator, esofagită de reflux, ameliorarea simptomatologiei bolii de reflux gastroesofagian, sindrom Zollinger-Ellison, dispepsie cronică episodică și profilaxia mai multor afecțiuni, potrivit rezumatului caracteristicilor produsului (RCP).

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...