joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTCatedrală în construcţie de peste 20 de ani

Catedrală în construcţie de peste 20 de ani

Alături de Casa Sofian şi Teatrul „Mihai Eminescu”, un alt obiectiv emblematic al municipiului aşteaptă de câţiva ani să fie finalizat.  Lucrările la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din zona Gării, au început în anul 1997, însă nu au fost finalizate nici până la această dată. În urmă cu 22 de ani, devizul lucrărilor era estimat la 3,8 milioane de lei. Conform ultimei actualizări, efortul financiar necesar pentru finalizarea catedralei se ridică la 1,5 milioane de euro.

„Este un proiect foarte mare, o biserică similară a fost construită în cartierul Galata, din Iaşi, însă acolo lucrările au fost finalizate, lăcaşul de cult fiind şi sfinţit. La Botoşani lucrările s-au derulat cu foarte mare greutate din cauza lipsei fondurilor” a declarat preotul paroh Daniel Baciu.

Când a început să slujească la această biserică, în anul 2000, preotul Daniel Baciu a găsit pe locul viitoarei catedrale doar o groapă unde era turnată o pernă de balast.

În ultimii ani, lucrările au avansat, însă mai este mult până când catedrala să fie finalizată. Lucrările au ajuns acum suntem la etajul trei, demisolul care este un spaţiu multifuncţional, fiind singurul finalizat. Catedrala va avea parter, la etajul unu vor fi balcoane pentru credincioşi, la etajul doi cafasul pentru cor, iar la etajele trei şi patru va fi clopotniţa.

Bani  alocaţi de guvern

„Lucrarea este foarte complexă, dacă ne referim la o casă, am ajuns la etapa de a realiza placa dintre parter şi etaj. În acest an, am primit de la guvern, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, 150.000 de lei, lucrările executate tot în 2019 fiind de 207.400 de lei”, a explicat Daniel Baciu.

Preotul paroh a bătut la multe uşi din dorinţa de a obţine fondurile necesare finalizării lucrărilor. „Din păcate, a scăzut puterea financiară şi din cauza faptului că au plecat mulţi botoşăneni în străinătate. Au rămas acasă mulţi bătrâni, cu pensii sau venituri mici, de unde să mai dea? Abia le ajunge lor. Am făcut un recensământ în parohie şi am găsit peste 200 de apartamente goale, proprietarii fiind plecaţi în alte ţări. Sper însă că rugăciunile noastre nu vor fi în zadar şi vom izbândi până la urmă şi vom finaliza această frumoasă catedrală”, a precizat Daniel Baciu.

Acesta a redactat şi o scrisoare pe care să o trimită la toţi cei care vor dori să sprijine, după posibilităţi, acest demers istoric.

„Suntem chemaţi să scriem istoria locului, a oraşului. Am moştenit biserici şi suntem mândri, putem şi noi să lăsăm această catedrală în urma noastră. Este o mărturisire de credinţă, un loc unde se vor putea ruga şi urmaşii urmaşilor noştri.  Aşa cum merg ai noştri în alte ţări şi se bucură că văd catedrale, noi de ce să nu avem una în municipiul Botoşani? Am speranţa că, cu voia bunului Dumnezeu, voi duce la bun sfârşit acest proiect”, a spus Daniel Baciu.

El a redactat şi o scrisoare pe care să o trimită la toţi cei care vor dori să sprijine, după posibilităţi, acest demers istoric.

Icoane realizate special pentru catedrală

În prezent la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” slujbele sunt oficiate în demisolul lăcaşului de cult, acolo unde se află şi două icoane ale Maicii Domnului realizate special pentru catedrala botoşăneană. „Părintele Misail, originar din Botoşani, vieţuitor la Mănăstirea Lainici, le-a adus pe cheltuiala lui de la Sfântul Munte Athos. Icoana Maica Domnului Gherontisa (Stareţa), dar cunoscută în popor drept Sporul Casei, a fost adusă în vara anului trecut. Cea de a doua icoană, o copie a icoanei făcătoare de minuni Maica Domnului <Grabnic Ascultătoarea> a fost donată catedralei în vara acestui an. Este a şasea copie existentă în lume. A cincea copie a fost realizată pentru Mănăstirea Lainici, unde a ajuns în anul 2006.  De anul trecut, de când am primit icoana Maicii Domnului <Gherontisa>, în biserica noastră s-a citit încontinuu, cu excepţia zilelor de sărbătoare, Acatistul Maicii Domnului <Grabnic Ascultătoarea>. După un an, am primit şi icoana din Muntele Athos. Este darul părintelui Misail pentru biserica noastră. De când avem aceste icoane, altfel merg lucrurile”, a concluzionat preotul Daniel Baciu.

dav
dig
mde
dav
dav

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...