spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTCopii salvaţi din propriile familii

Copii salvaţi din propriile familii

Zeci de minori botoşăneni ajung să fie salvaţi din propriile familii, unde sunt terorizaţi şi abuzaţi de părinţi care au probleme cu alcoolul. Consumul de alcool şi violenţa domestică au atins cote alarmante în judeţul Botoşani. Dimensiunea fenomenului este regăsită şi în statisticile poliţiei, care anual înregistrează sute de reclamaţii de la victimele agresiunilor. De cele mai multe ori ţintă a violenţelor fizice şi verbale ajung să fie copiii, aceştia suportând ani la rând comportamentul inuman al celor care le-au dat viaţă, fiindu-le mult prea frică pentru a cere ajutor.

Principalele cauze în astfel de situaţii sunt consumul de alcool, lipsa de educaţie, dar şi sărăcia, cei mari încercând să îşi verse năduful pentru propriile frustrări asupra copiilor. În astfel de situaţii, cei mici rămân marcaţi de cele trăite în anii copilăriei, iar unii dintre ei ajung la maturitate să adopte acelaşi comportament precum al celor care i-au abuzat, crezând că aşa este normal.

În unele situaţii, micuţii ajung să fie salvaţi doar cu bunăvoinţa celor din jur, care anunţă autorităţile pentru a lua măsuri sau atunci când abuzurile iau o turnură tragică.

„La nivelul lunii septembrie am avut aproximativ 20 de copii intraţi în sistemul de protecţie, cu vârste de la câteva luni până la 16 ani, care la ora actuală sunt integraţi în familia asistentului maternal, sau au ajuns într-o casă de tip familial. În general, aceste cazuri se înmulţesc toamna, odată cu apariţia vinului, plus a răcirii vremii. Copiii nu mai pot fi ţinuţi într-o casă care nu are încălzire, utilităţi. Vorbim de familii sărace şi dezorganizate. Majoritatea cazurilor se referă efectiv la copii neglijaţi”, a declarat Alexandru Colbu, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

„Sunt dependenţi de alocaţia minorilor”

Atunci când este vorba despre copii neglijaţi sau abuzaţi în propriile familii, toate cazurile sunt grave şi impun intervenţia de urgenţă a reprezentanţilor DGASPC. Situaţiile se complică şi mai mult atunci  când părinţii nu vor să-şi lase copiii în grija statului, deşi poliţia, autoritatea locală, sau reprezentanţii DGASPC le atrag atenţia că micuţii nu sunt în siguranţă. „Atunci apelăm la judecător, să facem o ordonanţă preşedinţială, mergem la executor, care cere sprijinul jandarmilor. Timpul trece şi acei copii rămân în acel mediu şi acest lucru constituie un pericol pentru ei. Unii părinţi nu conştientizează de multe ori că îşi pun în pericol proprii copii. Ei sunt dependenţi de alocaţia minorilor şi atunci se opun pentru că sunt conştienţi că le pleacă o sursă de bani pentru băutură şi ţigări”, a explicat Alexandru Colbu.

Consiliere oferită copiilor instituţionalizaţi

Activitatea de integrare a copiilor în sistemul de protecţie presupune inclusiv consilierea acestora.  De aceeaşi măsură pot beneficia chiar şi părinţii, dacă îşi doresc acest lucru. Dincolo de consiliere, aceste familii sunt integrate într-un program de sprijin material, derulat de DGASPC şi Fundaţia HHC Baia Mare. Ajutorul diferă de la familie la familie, în funcţie de problemele cu care se confruntă, dar înseamnă lucrări de reparaţii la case, cumpărat aparate electrocasnice, alimente, haine, rechizite etc.

În general, măsura de protecţie este cu caracter temporar. În momentul în care părinţii dovedesc că pot să aibă grijă de copii, în sensul în care există şi o anchetă favorabilă de la autoritatea locală, atunci micuţii pot fi reintegraţi în familii.

„Acolo unde primăriile nu se implică, multe situaţii se agravează”

Potrivit oficialului, suferinţa multor copii ar fi evitată dacă s-ar face mai mult pe prevenire şi dacă toate autorităţile locale s-ar implica mai mult, ar crea diverse servicii sociale, centre de zi, care ar veni în sprijinul familiilor.

„Sunt primării cu care colaborăm mai greu şi asta se vede în  numărul de cazuri pe care le au în raza lor administrativă. Acolo unde primăriile nu se implică, multe situaţii se agravează, iar noi aflăm de ele din presă, de la poliţie, sau vecini şi atunci intervenim destul de tardiv, când se impune măsura instituţionalizării, deşi aceasta nu este totdeauna cea mai bună. Copilul trebuie să trăiască în mediul familial, trebuie ajutat să rămână acolo, cu familia lui”, a concluzionat Alexandru Colbu.

Copile violate în familie sau cu acordul părinţilor

Unii copii ajung să fie salvaţi, însă alţii ajuns în atenţia autorităţilor când deja este prea târziu. La fel s-a întâmplat şi în cazul unei copile, în vârstă de 13 ani, din Păltiniş, care a fost violată de propriul tată. După ce fapta a fost descoperită, bărbatul, în vârstă de 39 de ani a fost arestat, însă acesta mai are la activ o condamnare după ce, împreună cu soţia sa, ar fi determinat o colegă de a fiicei lor să participe la o partidă de sex în trei.

În luna august, au ajuns în grija statului doi micuţi din comuna Hăneşti, care au fost luaţi de acasă din cauza scandalurilor şi a bătăilor din familie. Sesizarea a fost făcută de vecini, iar copiii au fost duşi în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă.

O altă minoră din Coşula era abuzată sexual de un vecin cu acordul mamei şi a mătuşii victimei, femeile ajungând între timp la închisoare.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...