vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BT85.000 de euro pentru producătorii de usturoi botoșăneni

85.000 de euro pentru producătorii de usturoi botoșăneni

Mii de euro au intrat în conturile producătorilor de usturoi din județul Botoșani. Ieri, s-au plătit și ultimele subvenți către fermierii care s-au înscris în programul „Usturoi 2019”. Potrivit Registrului unic al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani, în program sunt înscriși 40 de producători din zona Copălăului.

„Astăzi, alți 18 producători înscriși în «Programul Usturoi 2019», care au valorificat producția pentru suprafața cultivată, au primit ajutorul de minimis în valoare de 3.000 euro (13.950 lei)/ha/an, 194.801 lei/județ”, a declarat Cristian Delibaș, directorul DAJ Botoșani, reamintind că în urmă cu o lună primii 22 de producători care au făcutdovada comercializării producției și-au primit banii, respectiv 208.962,63 lei/județ. Astfel, prin programul „Usturoi 2019” subvențiile intrate în conturile producătorilor botoșăneni au depășit 400.000 de lei, aproximativ 85.000 de euro.

Cea mai mare sumă, 15.000 de euro, maximum pe care fermierii o pot accesa în cadrul tuturor schemelor de minimis pentru trei ani, a intrat în conturile unui fermier din Copălău, care a cultivat opt hectare cu usturoi. La nivelul județului, cei 40 de agricultori înscriși în program au cultivat 32,16 hectare. „Sper ca aceşti producători, la anul, să-şi mărească suprafaţa, ca să poată activa programul”, a mai spus şeful agriculturii botoşănene, care a recunoscut că un impediment pentru majoritatea este vârsta: „nu putem cere unei persoane trecute de pragul de pensionare să-şi dezvolte o afacere”. „Noi îi aşteptăm pe tineri să întoarcă şi să preia afacerea bunicilor, părinţilor. Asta este speranţa noastră”, a conchis Delibaş.

Pentru a accesa acest program, solicitanţii sprijinului trebuiau să depună o cerere la direcţiile agricole judeţene. Beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii: să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi; să obţină o producţie de minimum trei kilograme de usturoi / zece metri pătraţi; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere; să facă dovada producţiei realizate.

În ultimii opt ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone în 2017, în timp ce importurile au crescut semnificativ pentru a asigura consumul intern. Principalele ţări din UE de unde se importă usturoi sunt: Olanda, Cehia, Spania, Ungaria, Germania, Grecia, Franţa, Polonia, Bulgaria, iar din ţările terţe: Turcia, China, Egipt şi Moldova.

La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kilograme, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kilograme, respectiv 1,41% din consumul total de legume.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...