spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTFinanţare europeană pentru beciurile din Centrul Istoric

Finanţare europeană pentru beciurile din Centrul Istoric

Centrul Istoric al municipiului Botoşani va avea mai multe obiective care să-i atragă pe turişti. După reabilitarea a 17 clădiri, a reţelelor de utilităţi şi zonei pietonale, municipalitatea şi-a îndreptat atenţia către reţeaua de beciuri.

Cătălin Flutur, primarul municipiului, a anunţat că proiectul transfrontalier realizat cu oraşul Ivano-Frankivsk din Ucraina a fost declarat eligibil pentru a intra la finanțare. Acest proiect are o valoare de 842.000 euro, fonduri care vor fi împărţite între Botoșani și Ivano-Frankivsk.

„Noi ne-am propus reabilitarea beciurilor din Centrul Vechi. Încercăm să le dăm o altă destinație, să fie vizitate. În primul rând, noi nu avem o cartografiere a beciurilor pentru că nu am avut posibilități tehnice, să știm câte sunt, unde sunt. Ne va ajuta la viitoarele reabilitări din Centrul Vechi dar și amenajarea a două sau trei pentru a fi vizitate. Unele beciuri sunt și pe trei nivele. În timp, ne-au creat mari probleme. Ideea este că am lucrat în orb deoarece nu am avut posibilitatea să identificăm ce se întâmplă acolo”, a spus Cătălin Flutur.

Potrivit edilului, proiectanții vor hotărî câte beciuri vor fi reabilitate și dacă printre acestea vor fi și cele care sunt pe trei nivele.

„Întoarcere la rădăcinile noastre comune” este titlul proiectului depus de municipalitatea botoşăneană, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Economică şi Integrare al Comitetului Executiv din cadrul Consiliului Local Ivano Frankivsk – Ucraina, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani şi Centrul pentru Dezvoltare Municipală şi Regională-Centru de Resurse Ivano Frankivsk. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Comun România.

„Întoarcere la rădăcinile noastre comune” presupune înfiinţarea Muzeului Transfrontalier Multimedia al Etniilor într-unul din beciurile din Centrul Istoric, precum şi introducerea acestuia în circuitul turistic. Partea ucraineană intenţionează să înfiinţeze Muzeul Transfrontalier al Armelor într-un palat de patrimoniu din Ivano Frankivsk. Totodată, acest proiect transfrontalier mai are drept scop scanarea Centrului Istoric în vederea confirmării sau infirmării mitului privind traseul beciurilor şi al căilor de comunicare între acestea, conferinţe şi workshop-uri pentru schimb de experienţă în domeniul culturii şi turismului.

Reprezentanţii Primăriei Botoşani au anunţat că acest proiect reprezintă încă un pas făcut în direcţia repunerii în valoare a Centrului Istoric al municipiului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...