vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTEdilii botoşăneni bat pasul pe loc de şase ani cu extinderea Cimitirului...

Edilii botoşăneni bat pasul pe loc de şase ani cu extinderea Cimitirului Eternitatea

Realizarea extinderii Cimitirului Eternitatea se dovedeşte a fi un proiect prea complicat pentru edilii botoşăneni. Altă explicaţie nu există, în condiţiile în care de câţiva ani nu s-a făcut nimic în această direcţie. Abia acum, reprezentanţii primăriei au reuşit să demareze procedura de desemnare a unei firme care să realizeze proiectul. Asta după ce ani la rând explicaţia a fost că „documentaţia este în lucru la Serviciul Urbanism”. “Există o licitație în curs pentru proiect și asistență în valoare de 71.800 de lei, cu termen de deschidere a ofertelor 18 noiembrie, după care este o perioadă de evaluare”, a declarat Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului. Cu alte cuvinte, este posibil ca până la finele anului să fie desemnată firma care să realizeze proiectul, după care vor mai trece câteva luni până când documentaţia să fie realizată.

De şase ani se vorbeşte de acest proiect

În iunie 2013, Primarul Ovidiu Portariuc anunţa că primăria a obţinut acceptul Ministerului Agriculturii pentru preluarea a şapte hectare de teren, în vederea extinderii Cimitirului Eternitatea. Terenul se află lângă Cimitirul Eternitatea, iar prin preluarea acestuia, afirma atunci Ovidiu Portariuc, urma să fie rezolvată problema asigurării locurilor de veci pe 10-15 ani. Se estima că acolo puteau fi amenajate aproximativ 15.000 de noi locuri de veci.

În bugetul pe 2014 au fost prinse fonduri pentru extinderea acestui cimitir. În luna iulie a aceluiaşi ani, Simion Drelciuc, director general al Urban Serv, anunţa că a fost finalizat Planul Urbanistic Zonal, „iar în primăvara anului 2015 vor fi demarate lucrările”.

Totul a rămas însă la stadiul de declaraţii. Au venit alegerile locale,  Cătălin Flutur a revenit la conducerea primăriei, iar în august 2016 se anunţa că vor fi urgentate procedurile pentru extinderea Cimitirului „Eternitatea”. „Nu s-a întâmplat nimic cu acea extindere. Abia acum, într-o şedinţă de permanenţă, am deblocat acest lucru, pentru că ne-a venit, în sfârşit, tema de proiectare de la Serviciul de Urbanism”, afirma atunci Cătălin Flutur. Edilul arăta că marea problemă este calea de acces, deoarece între cimitir şi viitoare extindere există o vale. Una dintre soluţiile luate în calcul era ca în acea vale să fie pus material rezultat din demolări.

În bugetul pe anul 2018 au fost alocaţi 170.000 de lei pentru întocmirea documentaţiei şi lucrările la Extinderea Eternitatea, dar nu s-a întâmplat nimic. La începutul acestui an, în bugetul local, extinderea cimitirului a fost prinsă doar ca poziţie, suma alocată fiind de 1000 de lei.

În luna martie a acestui an, consilierul PSD Ady Petruşcă a readus în atenţia aleşilor locali acest proiect. „Să ne unim eforturile, partea stângă cu partea dreaptă (consilierii PSD şi PNL – n.r.) şi să înţelegem că interesul este al nostru, al tuturor, ca şi trăitori. Proiectul este deosebit de frumos. Într-adevăr sunt câţiva ani de când acest proiect a fost elaborat şi rugămintea mea este – haideţi să facem un efort şi să edificăm acest loc, chiar dacă nu-i prea comod când discutăm despre aşa ceva”, a declarat alesul local, adăugând că este a cincea şedinţă a deliberativului local când aduce în atenţie acest proiect. După acea şedinţă, Cătălin Flutur a arătat că social democraţii au avut patru ani plini (în mandatul primarului Portariuc – n.r.) să extindă Cimitirul Eternitatea.

La jumătatea lunii mai, întrebat fiind de acest proiect, Cătălin Flutur afirma că „lucrarea în sine ar însemna peste şapte milioane de lei, dacă i-am avea”. Referindu-se la suma avansată de primar, Cosmin Andrei a apreciat că efortul financiar ar putea fi mult redus, dacă s-ar decide să se amenajeze una – două parcele, lucru care ar rezolva criza locurilor de veci pentru câţiva ani.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...