vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTScandal de la demolarea unei grădiniţe

Scandal de la demolarea unei grădiniţe

Demolarea grădiniţei din satul Stânceşti – comuna Mihai Eminescu a generat o adevărat emoţie colectivă în spaţiul virtual. Un botoşănean care a făcut clasele primare în această unitate de învăţământ a postat pe facebook un film cu demolarea clădirii. „Aceasta a fost clădirea în care am învățat în cursul primar! Monument istoric, construit în anul 1832 de familia Callimachi, în care au învățat generații întregi și care acuma privesc cum este distrusă o parte din istoria satului Stânceşti, care ajunge la groapa de gunoi prin grija administrației publice locale! Consilieri ai satului Stânceşti, cum ați putut fi de acord cu asa ceva??? Se întorc în mormânt profesorul I.D. Marin, Sofia Dumitriu, învățătorii Miluţă Dumitriu, Victor Rotaru, etc. Şi cititorul școlii, prințul Callimachi!”, este mesajul care însoţeşte filmul. Au urmat şi alte comentarii din partea celor care consideră că s-a stricat tot ce a construit durabil familia Callimachi. „Le-a mai rămas biserica. Pe când şi aceasta? Sau se tem de Dumnezeu”, a comentat o altă botoşăneancă.

„Dacă voiau să păstreze clădirea, trebuiau să facă demersuri din timp”

Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură a declarat că acest imobil nu figurează în lista monumentelor istorice, singurul edificiu realizat de familia Callimachi ce a primit acest statut fiind capela din Stânceşti.

Potrivit oficialului, cea mai veche şcoală din judeţ a fost ridicată în Darabani, în anul 1850. Vechea şcoală din chirpici nu mai există, însă va fi reconstruită de iniţiatorii Festivalului „Zilele Nordului”. Dănuţ Huţu a mai afirmat că imobilul care a fost demolat în urmă cu câteva zile a fost construit în anul 1925.

„Într-adevăr familia Callimachi a susţinut învăţământul, dar în fiecare sat familiile boiereşti sau princiare au făcut treaba asta. în fiecare sat avem câte o şcoală veche şi peste tot au trecut personalităţi. Intelectuali şi oameni de marcă aproape în fiecare comună găseşti. Dacă voiau să păstreze clădirea în numele familiei Callimachi, trebuiau să facă demersuri din timp, nu când au văzut că se demolează clădirea. Nu putem tezauriza toate clădirile vechi, deşi ar fi de dorit acest lucru”, a spus oficialul.

„Nu vă puteţi da seama ce era acolo”

Conducerea Primăriei Mihai Eminescu a solicitat informaţii de la direcţia condusă de Dănuţ Huţu, răspunsul fiind acelaşi, „imobilul „nu este clasat ca monument istoric, confirm Legii Monumentelor Istorice din 2015”.

Conducerea primăriei a postat adresa primită de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură pe site-ul instituţiei, dar şi câteva fotografii care atestă starea clădirii. „Grădiniţa nu mai este folosită de aproximativ 20 de ani deoarece reprezenta un pericol pentru toată lumea. Nu vă puteţi da seama ce era acolo. Cei care au demolat clădirea au acţionat cu grijă, pentru a nu cădea vreun perete peste ei”, a explicat Aneta Gireadă, primarul comunei.

Grădiniţă nouă construită în loc

În locul vechii clădiri va fi ridicată o grădiniţă nouă, în cadrul Programului pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET), derulat de Ministerul Educaţiei. „Noi trebuie să le predăm amplasamentul. În urmă cu aproximativ două săptămâni ne-au sunat că vin la predarea amplasamentului şi speră ca terenul să fie liber şi să nu fie probleme”, a mai spus Aneta Gireadă.

Şi Gabriel Hârtie, inspector şcolar general a confirmat faptul că în grădiniţa demolată nu s-a mai desfăşurat activitate didactică de mulţi ani. „Clădirea era foarte veche şi prezenta un risc pentru copii. În locul ei se va construi o grădiniţă nouă cu două săli de grupă prin programul derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Deja sunt în faza de licitaţie pentru execuţie”, a concluzionat Gabriel Hârtie.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...