spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPorci tăiați de Ignat doar în prezența veterinarilor

Porci tăiați de Ignat doar în prezența veterinarilor

Autoritățile sanitar-veterinare au început să-i înștiințeze pe oameni că sacrificarea porcilor în gospodării înaintea Crăciunului se mai poate face numai sub supraveghere personalului veterinar. Practic, fiecare gospodar care mai taie porcul trebuie să anunțe medicul veterinar, să primească aprobare de la acesta, iar un medic, asistent sau un tehnician veterinar trebuie să supravegheze procesul de sacrificare. Toate pentru a combate răspândirea pestei porcine africane.

Aceasta reglementare era în vigoare și în trecut, dar nu se respecta. Nu e ceva nou”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.

Specialiștii veterinari recunosc că este foarte greu de pus în aplicare o astfel de reglementare și le cer oamenilor să facă măcar examenul trichineloscopic și le cer cumpărătorilor să achiziționeze carnea doar din locurile autorizate. „Toți trebuie să facem eforturi pentru a scăpa de pesta porcină africană. Nu mai vrem să avem cazuri la domestic, dar trebuie să respectăm niște reguli minime, pentru că pericolul nu a trecut. Mai avem patru focare la mistreț, iar acestea nu vor putea fi închise decât peste doi ani”, a mai spus Minodora Vasiliu.

În județul Botoșani sunt crescuți, anual, aproximativ 50.000 de porci, majoritatea acestora urmând a fi sacrificați în preajma Crăciunului.

Oficial, de joi, 31 octombrie, nu mai este pestă porcină africană în gospodăriile din județul Botoșani. Molima a evoluat în 18 focare la porcul domestic, din cauza molimei murind 20 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă. De asemenea, au fost găsiți morți din cauza pestei 82 de mistreți, iar 11 dintre cei vânați erau purtători ai temutului virusului. Ultimul mistreț cu pestă a fost vânat în urmă cu trei săptămâni pe fondul de vânătoare Suharău, ceea ce demonstrează că în acea zonă virusul încă există și va mai exista mult timp.

Pe de altă parte, Botoșaniul este pe lista neagră a Uniunii Europene, alături de alte 28 de județe din România. Astfel, producătorii din aceste județe nu pot exporta carne de porc sau produse din carne de porc în spațiul comunitar. Restricțiile se vor ridica la doi ani de la apariția ultimului mistreț bolnav de pestă porcină africană.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...