Lecție aplicată de protecția mediului cu laurienii la ”fabrica” de apă potabilă

0

Pentru ca apa de la robinetele botoșănenilor să fie potabilă operatorul județean ce se preocupă de acest aspect al vieții trebuie să respecte o procedură complexă ce presupune substanțe chimice, răbdare și foarte multă responsabilitate. De aceste lucruri s-au convins și cele două clase de laurieni ce au fost, zilele trecute, în vizită la Stația de tratare a apei din Cătămărăști Deal. Însoțiți de profesorii Coca Dorica și Elena Alecsa de la Colegiul Național ”A.T. Laurian”, precum și de medicul Felicia Mihaela Beleca, șeful departamentului de supraveghere în sănătate publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Botoșani, tinerii au văzut cu ochii lor etapele tratării apei, mai exact sedimentarea, coagularea cu sulfat de aluminiu și acrilamidă, filtrarea din ”camera filtrelor” și dezinfecția cu clor activ.
Vizita, încadrându-se în tematica Săptămânii Educației Globale și-a propus să aducă un suport aplicat pentru subiectele legate de schimbările climatice, poluarea și efectele sale. Elevii au înțeles că apa brută captată din Siret alimentează gospodării, instituții și unități comerciale din aproape un sfert de județ, incluzând municipiile Botoșani și Dorohoi, localitățile limitrofe, toate comunele de-a lungul șoselei Iașilor până la Flămânzi, iar, în Nord, după Dorohoi până la Broscăuți. Captată din acumularea Bucecea, apa este tratată la stațiile modernizate din Bucecea și Cătămărăști Deal, apoi este înmagazinată în 3 rezervoare supraterane de beton, fiecare având o capacitate de 10 000 metri cubi. Este distribuită, ulterior, prin conducte de polietilena de înaltă densitate la consumatori având calitatea de apă ”potabilă, conform legislației sanitare în vigoare. Se ocupă de standardele de calitate specialiștii de la DSP ce monitorizează constant parametrii lichidului vital, în timp ce laboratorul de analize bacteriologice și fizico-chimice, situat chiar în stație, verifică zilnic potabilitatea apei.
E de la sine înțeles că dacă apa din Siret ar fi mai curată, procedura de tratare ar fi mai simplă, iar apa de la robinetele botoșănenilor ar fi de o mai bună calitate. Elevii Colegiului Laurian au înțeles că poluarea mediului înconjurător atrage, pe lângă schimbările climatice, și aceste eforturi, mereu mai mari, ale omului de a purifica elementele naturale înainte de a le consuma.

Deja ai votat!
se încarcă...