spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTProiectul "Inovaţii Digitale pentru Oraşe", lansat la Botoşani (video)

Proiectul „Inovaţii Digitale pentru Oraşe”, lansat la Botoşani (video)

Primăria Botoşani a găzduit astăzi, 10 decembrie, lansarea proiectului „Digital Innovation 4 Cities (Inovaţii Digitale pentru Oraşe), care se va derula în cadrul Programului Operaţional URBACT. Acest program facilitează schimbul şi învăţarea între administraţia publică locală, aleşii locali, sectorul privat şi cetăţeni, cntribuind la îmbunătăţirea calităţii procesului de planificare şi implementare a planurilor urbane integrate şi a programelor naţionale prin învăţarea privind politicile de dezoltare urbană durabilă, prin înfinţarea Grupurilor Locale de Sprijin şi formularea de către acestea a Planurilor Locale de Acţiune.

Coordonatorii DI4C la nivelul sunt Ortansa Albu şi Claudiu Nanea. Cei doi funcţionari au prezentat principalele coordonate ale acestui proiect, ce are o valoare totală de 146.993 de euro. Municipiului Botoşani îi revine un grant de 10.063 de euro, partea de cofinanţare locală fiind de 1.776 euro.

Proiectul îşi propune să ajute oraşele partenere în demersurile pentru a deveni oraşe inteligente (smart cities) prin realizarea unor planuri de acţiune personalizate, creşterea capacităţii funcţionarilor publici de a utiliza noi tehlologii în relaţia cu cetăţenii, precum şi sporirea gradului de digitalizare a activităţilor.

Acest proiect este implementat de municipalitatea din Messina (Italia), parteneri fiind oraşele Roquetas de Mar (Spania), Oulu (Finlanda), Saint Quentin (Franţa), Municipiul şi Consiliul Regional din Trikala (Grecia), Portalegre (Portugalia), Municipiul Botoşani şi Centrul de Inovare Digitală Ventspils (Letonia).

Începând cu septembrie 2019 şi până în martie 2020 sunt programate o serie de întâlniri în oraşele partenere cu expertul european URBACT. Întâlnirea organizată de municipalitatea botoşăneană va avea loc în ianuarie 2020.

Claudiu Nanea a arătat, printre altele, că un oraş inteligent este cel care foloseşte tehnologia pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor, aici intrând, printre altele sisteme inteligente de guvernare, de sănătate, de educaţie şi siguranţă.

În cadrul întâlnirii s-au prezentat pe scurt şi alte proiecte ale primăriei care se înscriu în acest concept de digitalizare a activităţii, a comunicării cu cetăţenii şi folosirii tehnologiei în viaţa comunităţii.

Prezentă la lansare, Cătălina Lupaşcu, consilier municipal, a afirmat  că municipalitatea ar trebui să deruleze o campanie de informare mult mai accentuată în privinţa proiectelor derulate de primărie, apreciind că trebuie acordată importanţa cuvenită tuturor programelor în baza cărora pot fi atrase finanţări europene. Adriana Zăiceanu, administrator public, a precizat că toate rezultatele obţinute din acest proiect vor fi folosite în proiecte viitoare, pentru că intenţia şi dorinţa botoşănenilor şi a conducerii primăriei, „este ca Botoşaniul să devină un oraş smart, un oraş modern care să răspundă repede şi de calitate la cerinţele cetăţenilor.”

„E un prim pas, chiar dacă pare un proiect mai puţin important. Văd o problemă la nivelul administraţiei publice, indiferent că vorbim de cea locală sau centrală, de integrare a acestor tehnologii care în acest moment se află implementate şi la nivelul primăriei şi în administraţia publică centrală, dar nu există un schimb de informaţii. Entităţile lucrează cu sistemele pe care le-au implementat într-un mod individualist, poate dintr-un sistem de autoprotecţie ca să nu piardă din autoritate, să-şi ţină informaţiile. Nu prea există schimb de informaţii”, a declarat Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului. Edilul a adăugat că, pe fondul migrării spre noile tehnologii, trebuie păstrate şi instrumentele clasice de comunicare cu cetăţenii.

sdr
dav
sdr
Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...