De Sărbători, ne bucurăm de cele mai frumoase și memorabile clipe alături de familie și de cei dragi. An de an, fiecare gospodărie a dezvoltat propriile obiceiuri, însă există unele tradiționale care se vor regăsi în majoritatea caselor de români.
Dumneavoastră sunteți pregătit pentru ospățul prelungit din această perioadă? Pentru mulți dintre noi startul este dat în data de 20 decembrie, când de Ignat se sacrifică porcii, cei din care se vor prepara numeroase feluri de mâncare atât pentru Crăciun și Anul Nou, cât și pentru restul iernii. Vă prezentăm în continuare o listă de mâncăruri tradiționale pe care cu greu le veți rata în acest final de lună.
Sarmalele: O masă tradițională fără sarmale este greu de imaginat. Acestea merg perfect cu o smântână de calitate și sunt foarte bune chiar și a doua zi.
Salata de boeuf: Chiar dacă numele ei sugerează că ar fi vorba despre o mâncare franțuzească, specialiștii culinari sugerează că acest antreu delicios a pătruns la noi pe filiera rusească, fiind o interpretare locală a faimoasei salate rusești – salata Olivier.
Piftie: Cine nu are piftie, poate să pună niște tobă pe masă. Nu toți agreează aceste feluri specifice nouă, însă majoritatea dintre noi o asociază cu gustul sărbătorilor de iarnă.
Cârnați: Nimeni nu a spus vreodată că de sărbători românii mănâncă sănătos, adevărul fiind că această perioadă este cel mai puțin propice pentru a începe o dietă. Așa că un cârnat de casă, preparat chiar acasă sau luat de la un magazin care respectă obiceiurile și tradițiile noastre este pur și simplu ne nerefuzat.
Ouă umplute: Ah, ficatule, unde facem loc noi și pentru niște ouă umplute? După ce că oul este întotdeauna delicios, inventivitatea culinară a omului i-a adăugat și niște umplutură ca să-ți lase gura apă. Întotdeauna pe o farfurie de Crăciun este un loc rezervat și pentru un ou cu cea mai savuroasă umplutură.
Vin fiert: Combinația de grăsimi și alcool nu este una cu care să defilăm pe termen lung, fiind ușor să ajungem la excese. De aceea, o cană de vin fiert ca să gonească frigul din oase este arhisuficientă, mai ales că are un gust inconfundabil.
Partea bună este că în ziua de azi este foarte ușor să găsim rețete pentru orice dorim să punem pe masă. Doar răbdare și voie bună să avem. Sfat: căutați reducerile la ingrediente pe siteul Catalomat.ro, unde găsiți cataloagele online ale majorității lanțurilor de magazine. De obicei, la Penny Market se găsesc permanent reduceri, așa că acesta este unul dintre cataloagele de neratat.
În concluzie, Sărbători fericite și cât mai delicioase alături de cei dragi!