vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTParticipare impresionantă la Festivalul "Din străbuni, din oameni buni..." (video)

Participare impresionantă la Festivalul „Din străbuni, din oameni buni…” (video)

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” a scos din casă mii de botoşăneni, care şi-au făcut timp pentru a-i admira pe membrii ansamblurilor participante la festival. Mulţi au făcut fotografii şi filme pentru a le trimite rudelor aflate în alte ţări.

Urşi, capre, căiuţi, soldaţi, fete îmbrăcate în haine de sărbătoare, mascaţi, urători, colindători, toţi au adus pe străzile municipiului atmosfera satului tradiţional, când oamenii se bucurau de Naşterea Domnului şi de venirea unui nou an.

Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă  “Din străbuni, din oameni buni…”, ajuns la a 45-a ediţie, este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.

Festivalul a debutat cu parada ansamblurilor pe străzile municipiului. Parada formațiilor de datini și obiceiuri de iarnă a urmat traseul  Consiliul Judeţean – Casa Sindicatelor – Colegiul Național „AT Laurian”- Pod de Piatră – Calea Națională – Direcţia Muncii – Hotel Rapsodia – Palatul Administrativ.

La paradă au participat ansambluri din Băluşeni, Corlăteni, Costeşti, Coşula, Cristeşti, Oneaga, Curteşti, Durneşti, Hăneşti, Hlipiceni, Ibăneşti, Lozna, Mileanca, Sarafineşti-Corni, Socrujeni – Gorbăneşti, Ştiubieni, Văculeşti, Vârfu Câmpului, Vlăsineşti, Vorona. La festival vor participa şi formaţii din Bacău, Bistriţa Năsăud, Iaşi, Neamţ, Vaslui. Vrancea, Suceava, Republica Moldova (raioanele Cantemir şi Edineţ).

Spre deosebire de alţi ani, parada a durat aproximativ două ore şi asta pentru ca manifestarea să nu se suprapună peste manifestările prilejuite de comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.

Spectacolul din Piaţa Revoluţiei a debutat cu un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. În Piaţa Revoluţiei au ajuns mii de botoşăneni care au dorit să urmărească evoluţia ansamblurilor. „Nu am văzut niciodată atât de mulţi botoşăneni în Piaţa Revoluţiei. Este adevărat de datinile şi obiceiurile de iarnă ne unesc şi ne fac să nu ne uităm rădăcinile”, a declarat o botoşăneancă.

Mulţi botoşăneni nu au ratat ocazia de a-şi fotografia copiii alături de participanţii la festival. „Ne bucură faptul că multe comunităţi ţin la aceste datini şi obiceiuri. Din păcate, în multe comune nu se mai acordă atenţia cuvenită acestor manifestări”, a declarat Gheorghe Ciobanu, fost  vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani.

sdr
sdr
sdr
dav
sdr
dig
dav
sdr
dav
sdr
Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...