joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTCătălin Flutur - În acest an vom primi mai mulţi bani de...

Cătălin Flutur – În acest an vom primi mai mulţi bani de la bugetul de stat

În ultima conferinţă de presă din 2019, primarul Cătălin Flutur s-a declarat încântat de faptul că a fost adoptată legea bugetului de stat.

Potrivit edilului, pentru municipalitate este un pas important, mai ales că va primi mai multe fonduri de la bugetul de stat. „Citind legea bugetului, vă spun că sunt lucruri bune. Veniturile cresc prin faptul că guvernul şi-a asumat ca 63% din impozitul pe venit să vină la UAT-uri. Şi, mai mult decât atât, rolul consiliilor judeţene este un pic diminuat pentru că o parte de 6% din ceea ce revine consiliilor judeţene nu va mai fi împărţită în mod arbitrar de consilierii judeţeni, ci prin formulă care vine la finanţele publice. Am un pic de linişte pentru că ştiţi cum e culoarea politică a Consiliului Judeţean, aşa se împart banii”, a declarat Cătălin Flutur.

Municipalitatea va primi fonduri pentru instituţiile de cultură

Cătălin Flutur a amintit că a solicitat în repetate rânduri ca insituţiile de cultură să fie finanţate de Ministerul Culturii. „Eu am o satisfacţie pentru că am făcut zeci de adrese şi am chinuit vreo cinci miniştri ai Culturii cu chestia asta. Pentru noi este un lucru bun pentru că la articolul 6, alineatul e, din legea bugetului de stat, apare o noutate care spune <3% din impozitul pe venit se pune într-un cont distinct deschis pe seama direcţiilor generale ale finanţelor publice, care se împart integral în 2020 prin hotărâre de guvern pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole şi concerte din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici>. Este o gură de oxigen pentru noi faptul că o parte din subvenţia pe care o dădeam, sau toată, nu ştim, acum se vor face calculele şi vom vedea cifrele, va fi acoperită de la bugetul de stat. Este normal ca o parte din subvenţia pe care o dădeam instituţiilor de cultură, Filarmonică la Teatrul <Eminescu> şi Teatrul <Vasilache> nu o mai plătim noi din veniturile la bugetul local de la toţi cetăţenii, ci vor veni din impozitul pe venit, ceea ce este normal”, a afirmat edilul.

Acesta a arătat că multe instituţii din oraşele mari, care au bugete mai mari comparativ cu municipiul Botoşani, erau finanţate de Ministerul Culturii. „Noi dădeam mai bine de zece milioane de lei la cele trei instituţii de cultură. Acum, făcând o socoteală, am primi 3,1 milioane de lei, la ceea ce am avut anul trecut, deci noi vorbim de sumele pe care le-am încasat anul trecut, că trebuie să avem un element de referinţă. Referindu-ne la noul buget, nu ştim cât vom primi, pentru că sunt formule, dar este un ajutor, că sunt trei, că sunt zece milioane de lei, că vom primi prin hotărâre de guvern. E posibil să primim toată suma, dat fiind faptul că sunt multe oraşe care nu au instituţii de cultură”, a mai spus Cătălin Flutur, adăugând că suma cu care va fi diminuată contribuţia locală pentru instituţiile de cultură va putea fi folosită pentru alte lucrări importante aşteptate de botoşăneni, cum ar fi reabilitarea străzilor nemodernizate.

Instituţiile de cultură au primit anul trecut de la bugetul local peste 11 milioane lei

Brandul municipiului rămâne cultura, lucru evidenţiat şi de finanţările generoase acordate celor trei instituţii finanţate de la bugetul local. Astfel, în 2019, Teatrul „Eminescu” a primit 4.898.670 de lei, Teatrul „Vasilache” – 1.472.150 de lei, iar Filarmonica – 4.860.410 de lei.

Bugetele consistente s-au dus, în principal pe salarii, date fiind majorările aprobate în 2017, în urma unor legi date de guvernarea PSD.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...