vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTNoi planuri pentru cumpărarea Casei Ankele

Noi planuri pentru cumpărarea Casei Ankele

 

Municipalitatea botoşăneană intră în al şaptelea an cu planuri vizând cumpărarea Casei Ankele. Primarul Cătălin Flutur a anunţat că va include în buget fonduri pentru această achiziţie. „Casa Ankele rămâne în atenţia noastră şi o voi pune pe buget ca în fiecare an. Era cumpărată de mult, nu s-a dorit lucrul acesta pentru că dacă noi cumpăram Casa Ankele era poate şi o lovitură de imagine, mutam acolo Poliţia Locală, nu mai era aceeaşi problemă în Centrul Vechi. În Consiliul Local au spus <nu> şi nu a rămas”, a declarat edilul. Acesta a reamintit că în deliberativul local a fost blocată această achiziţie, pe motiv că imobilul trebuie expertizat. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în acest an cu Casa Ankele, dacă aleşii locali vor dori ca municipalitatea să devină proprietarul imobilului pentru a continua reabilitarea Centrului Istoric.

Casa Ankele a fost scoasă la vânzare pe site-ul Casei de licitaţii Artmark Historical Estate

În toamna anului trecut, văzând că aleşii locali au tot amânat cumpărarea acestui imobil emblematic pentru municipiu, actualul proprietar a decis să găsească un  cumpărător prin intermediul acestei case de licitaţii. Preţul de pornire la licitaţie este de 550.000 de euro, imobilul fiind estimat la 600.000 – 700.000 de euro.

Casa Ankele a fost construită în anul 1836 și este un monument istoric de valoare naţională şi universală. Imobilul poartă numele familiei de armeni mutate în Moldova din Austria, la începutul secolului al XIX-lea.

Casa este vizibilă dinspre ambele căi pietonale ale Centrului Vechi. „Clădirea eclectică prezintă o remarcabilă valoare istorică și arhitecturală. Cele două fațade simetrice au opt ferestre pe fiecare latură, la patru dintre acestea fiind construit câte un balcon de zidărie. Ferestrele au pilaștri mărginiți la exterior de ancadramente, un tip de ornamentație unic în Botoșani. La baza cupolei metalice este gravat numele proprietarului. Deasupra, un grup statuar întruchipează doi îngeri de piatră ce țin în mâini blazonul familiei”, se arată în textul de prezentare pe site-ul Artmark Historical Estate.

Carol Ankele a venit în Botoșani atras de piaţa de desfacere în creștere în principatul românesc. La 1836, cumpăra proprietăţi în oraș şi construia Casa Ankele, cu meşteri vienezi. După instaurarea regimului comunist, clădirea din centrul Botoșaniului a fost naţionalizată, devenind magazin de stat. Casa Ankele a fost revendicată după 1990 de ultimii urmaşi.

„Prin poziționarea, arhitectura și istoria sa, Casa Ankele din Botoșani merită repusă în valoare și integrată într-un proiect cultural-turistic care să pună în evidenţă trecutul său și al orașului”, mai arată reprezentanţii casei de licitaţii.

De cumpărarea casei se vorbeşte din 2013

În anul 2013, consilierii municipali şi-au dat acordul pentru achiziţionarea imobilului. În 2015, imobilul a fost evaluat, la solicitarea municipalităţii, la 465.714 euro, echivalentul a 2,056 de milioane de lei.

În toamna anului 2016, primarul Cătălin Flutur a anunţat că vrea ca în acest imobil să fie mutată Poliţia Locală. În decembrie 2016, viceprimarul Marian Murariu anunţa că aleşii PSD sunt de acord cu cumpărarea casei, cu condiţia realizării unei expertize tehnice, expertiză care nu a fost realizată. În şedinţa din 29 iulie 2019, consilierii municipali au votat proiectul vizând exercitarea dreptului de preemţiune pentru cumpărarea Casei Ankele, însă demersul a rămas la acel nivel.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...