Virusul ucigaș confirmat de laborator și la Botoșani

0

Un copil de trei ani a avut nevoie de tratament de specialitate în spital după ce a fost diagnosticat cu gripă de către laboratorul de la Iaşi.

Este primul caz de gripă confirmat cu laboratorul în cazul bolnavilor de la Botoşani, numărul acestora ridicându-se la un total de 15 în ultima săptămână, dintre care 5 au avut nevoie de internare în spital, inclusiv copilul cu boala confirmată de analizele de laborator. Potrivit analizelor, micuţul a fost declarat pozitiv la virusul gripal de tip A, subtip H1 pdm09, acelaşi care a fost depistat la decesele înregistrate în România până în prezent.

În total, peste 3.300 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu afecţiuni respiratorii în ultima săptămână de monitorizare, fiind depăşit şi recordul nedorit de săptămâna trecută. Medicii specialişti au înregistrat 2.762 de viroze respiratorii şi 536 pneumonii, pe lângă cele 15 de gripă. Dintre acestea, 180 de persoane au avut nevoie de spitalizare din cauza complicaţiilor suferite de la răceli. Cei mai afectaţi au fost copiii, peste 2.100 din totalul de îmbolnăviri fiind la pacienţi sub 14 ani.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii din ultima săptămână. Astfel, dacă la nivel național au fost raportate de două ori mai multe cazuri de gripă, la nivelul județului nostru acestea s-au triplat, de la o săptămână la alta, de la 17 la 54.

Potrivit unui comunicat al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), decizia de a se decreta epidemia de gripă la nivel național a venit având în vedere că săptămâna trecută “s-a înregistrat o creștere de peste 99% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr apropape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă”.

De asemenea, rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%, toate aceste cifre ducând la decizia declanșării epidemiei la nivel național.

Gripa a făcut în ultima săptămână cele mai multe victime de la începutul sezonului rece. După ce săptămâna trecută a fost înregistrat un record, cu 17 persoane diagnosticate cu gripă, în această săptămână au fost raportate nu mai puţin de 54 de persoane diagnosticate cu gripă, de trei ori mai multe. Dintre acestea 4 persoane au avut nevoie de spitalizare din cauza complicaţiilor suferite.

Având în vedere contextul epidemiologic, CNSCBT recomandă populației o serie de măsuri cum ar fi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulației cotului, sau în interiorul unei haine); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului și evitarea aglomerațiilor.

De asemenea, DSP recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, precum și continuarea vaccinării antigripale, precum și limitarea accesului în spitale, mai ales pe Secțiile cu risc de Infecții.

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 29, a anunţat, marţi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Ultimele două persoane care au decedat din cauza gripei sunt un bărbat şi o femeie de peste 70 de an, în ambele cazuri fiind confirmat acelaşi virus gripal ca şi la Botoşani.

Deja ai votat!
se încarcă...