Record de fapte penale după o plimbare de câteva sute de metri cu maşina (video)

0

Doi botoşăneni au reuşit să stabilească un record nedorit şi greu de egalat pe drumurile din judeţ. În vârstă de 49 şi 50 de ani, cei doi au făcut o “afacere de zile mari”. După ce au consumat mai multe băuturi alcoolice la un bar din zona gării, cu gândurile înceţoşate de aburii alcoolului, cei doi s-au decis să facă o plimbare cu maşina proaspăt achiziţionată a unuia dintre ei. Doar că acesta nu avea permis de conducere. Prietenul său, însă, nu doar că deţinea permis categora B, ci este şofer profesionist de foarte mult timp. Faptul că este profesionist, dar era băut, nu l-a oprit, însă, să urce la volan, după care pe scaunul din dreapta, pentru a-şi iniţia amicul în tainele condusului.

Totul s-a petrecut vineri după amiază, când un echipaj al Poliţiei Transporturi Botoşani se afla, în autospeciala inscripţionată, în parcarea din zona gării. La un moment dat, poliţiştii au observat ceva ce rar le-a fost dat să vadă. Un autoturism marca Opel Astra, de culoare roşie, fără numere de înmatriculare, fără stopuri pe spate, fără oglinzi retrovizoare, dar cu semn de începător, se deplasa în zig zag de pe Strada Gării, spre Strada Aprodul Purice. „În momentul în care colegii mei au observat maşina, au pornit în interceptarea autoturismului, acesta fiind oprit aproape de capătul străzii pe care circulau. În interior se aflau două persoane, sub influenţa băuturilor alcoolice, care au fost legitimate, au fost chemaţi colegii de la Poliţia Rutieră pentru testarea cu aparatul etilotest, după care conduse la spital pentru prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, a precizat subinspector de poliţie Ciprian Ionuţ Adam, şeful Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Botoşani.

Spre surpriza poliţiştilor, cei doi erau mai beţi unul decât celălalt şi au recunoscut, nonşalanţi, că cel aflat la volan dorea să înveţe să conducă, el neavând permis de conducere. Cel care avea, însă, a condus şi el maşina, pentru a-i arăta prietenului cum se face. Supuşi testului cu aparatul etilotest, cei doi prieteni au rămas apropiaţi şi ca valori ale alcoolului pur în aerul expirat. Astfel, bărbatul de 50 de ani şi fără permis, care era la volan, avea o concentraţie de 1,11 la mie, în timp ce „instructorul ad-hoc”, în vârstă de 49 de ani, care a condus şi el, a avut o concentraţie de 1.01 la mie. „Eu am vrut să învăţ un pic cum e cu volanul. Dar i-am spus să mergem pe un drum care nu e public. A condus şi el o bucată de drum. Eu eram la volan şi învăţam cum să pornesc maşina. Nu am greşit cu nimic”, povestea unul din cei doi. Amicul său chiar a dorit să îl completeze. „Băieţii trebuie să îşi facă treaba. Ei sunt corecţi. Noi o să dăm un telefon la Barcelona şi o să scăpăm, dar ei îşi fac treaba. Am greşit, plătesc. Trebuia să fim şi noi mai atenţi. Ai vrut să conduci, ai condus un metru, acum răspunzi”, a zis acesta.

Astfel, după ce au făcut un calcul sumar, poliţiştii au realizat că pentru plimbarea de câteva sute de metri cu maşina, pe un drum public, cei trei s-au ales cu nu mai puţin de şapte fapte penale în dreptul lor, un adevărat record nedorit: conducere fără permis a unui autovehicul pe drumurile publice, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, încredinţarea unui autovehicul unei persoane aflate în stare de ebrietate, punerea în circulaţie pe drumurile publice a unui autoturism neîmatriculat, în dreptul primului dintre ei, dar şi conducere fără permis a unui autovehicul pe drumurile publice, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi încredinţarea unui autovehicul unei persoane care nu posedă permis de conducere, în dreptul celui de-al doilea.

Deja ai votat!
se încarcă...