Jurnalistul Florentin Florescu a trecut la cele veşnice

0

Jurnalistul Florentin Florescu a trecut la cele veşnice. Ieri, 16 februarie, Florentin Florescu a împlinit 57 de ani şi tot ieri a plecat la ceruri.

Născut pe 16 februarie 1963, în localitatea Sulița, Florentin Florescu a înfiinţat ziarul „Atitudinea”, împreună cu Viorel Ilişoi și Constantin Iftime. A lucrat de-a lungul anilor la „Curierul” şi Jurnalul de Dimineaţă”, apoi a fost mulți ani de zile reporter special al „Monitorului de Botoșani”. A colaborat cu ziarele „Curentul”, „Jurnalul literar”, „Jurnalul Naţional”, „Libertatea”, dar şi cu „TVR 1” şi „Somax TV”.

În 2000, Florentin Florescu a lansat cartea de reportaje „Căruța cu moldoveni”, apărută la Editura Axa, care cuprindea reportajele sale publicate anterior în „Monitorul de Botoșani”, pentru ca în 2004, atunci când era directorul săptămânalului „Atitudinea”, să lanseze a doua carte, „Săraci lipiți paharului”, la Editura Agata. A fost membru al Asociaţiei Epigramiştilor Români şi are epigrame publicate în numeroase antologii.

„Florentin Florescu este un ziarist cu har. Chiar dacă unii dintre colegii săi recunosc doar cu o imperceptibilă mișcare din buze, numele lui Florentin Florescu este un etalon al jurnalismului. Un personaj boem, un excentric al vremurilor, unul dintre puținii care pune punctul pe i chiar și atunci când punctul este cât un bolovan! Reportajele lui Florentin Florescu păstrează ironia, dar și sensibilitatea cuvântului, fără a depăși limitele decenței profesionale, însă impresionând mereu prin forța și expresivitatea scriiturii”, scria în septembrie 2017 jurnalistul botoşănean Florentina Toniţă.

Vestea plecării din această lume a lui Florentin Florescu a produs multă mâhnire în rândul celor care l-au cunoscut şi apreciat. „Nu se poate! Nu mai departe decât ieri l-am felicitat în aceste pagini, de ziua lui, bucurându-mă în secret că, iată, și el este născut în februarie; de fapt, cum făceam adesea când îmi plăcea vreun comentariu de al lui, recunoscându-i deci talentul de ziarist născut, iar nu făcut și regretând că a abandonat și s-a retras. Mult se bucura când îi apreciam băiatul, cel care l-a făcut să-i crească inima și, probabil, să se simtă recompensat pentru toate. Îmi amintesc că mi-a luat cândva și niște interviuri în care și-a probat, iar și iar, profesionalismul. Dacă ieri plecarea dintre cei vii a scriitorului Ion Lazăr de la Coza m-a răvășit prin cinismul survenirii sale, văd că fenomenul continuă și azi și păstrează neprevăzutul tristeții. Dragă mai tinere confrate Florentin, așez acum câteva flori de lacrimi pe amintirea ta, asigurându-te că n-ai trăit degeaba; numele tău va rămâne, nici mai mult nici mai puțin, în răbojul jurnalismului pe care l-ai slujit, atât cât ai putut, cu originalitate și har”, este mesajul transmis de Lucia Olaru Nenati.

Mai avea foarte multe de spus, mai avea foarte multe de scris, dar Dumnezeu a decis să-l cheme acolo sus, pentru a lucra alături de ziariştii cu har plecaţi prea devreme din această lume. Florentin Florescu va fi înmormântat mâine, în comuna Vorona. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Deja ai votat!
se încarcă...