vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTFestivitate emoţionantă organizată în onoarea maestrului Nicolae Botgros (video)

Festivitate emoţionantă organizată în onoarea maestrului Nicolae Botgros (video)

Maestrul Nicolae Botgros a fost astăzi oaspete de onoare la Primăria Botoşani, unde a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani. Edilii au profitat astfel de faptul că Nicolae Botgros este prezent în aceste zile la Botoşani, pentru a susţine cu Orchestra „Lăutarii” spectacolul organizat de Fetele de la Botoşani.

La festivitate au participat primarul Cătălin Flutur, viceprimarii Cosmin Andrei şi Marian Murariu, consilieri municipali, alţi funcţionari din primărie.

Cătălin Flutur a fost cel care a îndeplinit oficiile de gazdă. „Talentul său de a da viață melodiilor şi orchestrelor dărâmă granițele dintre țările noastre și nu numai. Nu cred că există cineva care să nu vibreze atunci când aude toți interpreții de muzică populară români acompaniați de Orchestra Națională de Muzică Populară <Lăutarii> din Chișinău, la conducerea căreia se află maestrul Botgros, o unire muzicală care merge la sufletele tuturor. Suntem onoraţi că suntem gazdele dumneavoastră în această zi, de care sperăm să vă amintiţi cu plăcere peste ani. De astăzi să consideraţi Botoşaniul un alt oraş al dumneavoastră în care să vă fie drag să poposiţi şi să cântaţi împreună cu marile nume ale muzicii populare de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Cătălin Flutur.

Muzeograful Ana Coşereanu a prezentat Laudatio pentru maestrul Nicolae Botgros. „Nu cred că sunt mulţi români cărora să nu le fie cunoscut numele Nicolae Botgros, întrucât acesta este asociat cu ceea ce înseamnă melosul popular al tuturor celor care, indiferent de ce parte a Prutului se află, simt româneşte. E un nume care stă alături de cel al poetului patriot Grigore Vieru şi al familiei Ion şi Doina Aldea Teodorovici, românii care au trecut deja Styx-ul spre a cânta şi acolo despre bucuria şi sansa de a fi român. Spre deosebire de cei menţionaţi, domnul Botgros a ales ca mod de aleasă exprimare muzica populară”, a spus, printre altele, Ana Coşereanu.

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Vechi, Raionul Cahul, în familia lăutarului Dumitru Botgros. La şapte ani s-a dus la Şcoala de muzică din Cahul, dar a renunţat, din motive financiare, însă a reluat studiile la Soroca, la Şcoala de Iluminare Culturală, unde a studiat vioara. Prima orchestră dirijiată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia, de la Edineţ. A activat apoi în Orchestra „Joc”, iar în anul anul 1973, a devenit violonist în Orchestra „Mugurel”. Datorită abilităţilor sale de violonist, a talentului său deosebit, Nicolae Botgros a fost numit în anul 1978 conducător al Orchestrei Populare „Lăutarii”. A înregistrat solo două albume, „Ploaie Doamne cu stropi mari” şi „Virtuozii Basarabiei”, dar a colaborat la sute de materiale muzicale înregistrate cu interpreţi de muzică populară de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru aportul său deosebit în promovarea românismului şi a valorilor muzicii populare, în anul 2014, Nicolae Botgros a fost decorat de către preşedintele de atunci al României cu Ordinul Cultural în grad de Mare Ofiţer, în calitate de director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară <Lăutarii>. Într-un interviu realizat în anul 2008, Nicolae Botgros afirma: „pe unde m-am dus cu vioara mea, m-am prezentat ca român şi am afirmat asta cu tărie şi de pe scenă şi în afara ei. Asta am învăţat întâi şi întâi de la tatăl meu, care n-a fost lăutar de prispă, ci unul profesionist, de elită şi de papion, cu studii muzicale, şcolit la Iaşi, care a cântat la curţilor regale ale Europei. El nu spunea niciodată că ar cânta muzică moldovenească ci spunea chiar aşa <muzica noastră românească>”. „Cel aflat în faţa dumneavoastră astăzi e omul şi artistul Nicolae Botgros, violonist desăvârşit, artist de înaltă ţinută, dirijorul celei mai de succes orchestre de muzică populară din Sud  – Estul continentului, <Lăutarii> din Chişinău. Vedetă a emisiunilor de muzică populară realizate la postul naţional de televiziune, premiat la cele mai mari festivaluri de gen din Europa şi din lume, un om cu o vitalitate debordantă, care râde şi plânge când vorbeşte despre viaţă şi mai ales despre Basarabia şi despre neamul nostru românesc sfâşiat încă între hotarele Prutului. La un om cu o asemenea vitalitate, cunoscut, recunoscut, invitat, ascultat, apreciat, aplaudat, admirat, invidiat, criticat, poate câteodată, că toate sunt posibile într-o viaţă de om, Nicolae Botgros a cunoscut în existenţa sa terestră două mari iubiri, iubirea limbii române şi iubirea de muzică”, a mai spus Ana Coşereanu, potrivit căreia ziua de astăzi a fost „o zi pentru iubire, muzică şi preţuire pentru artistul Nicolae Botgros”.

Cătălin Flutur a citit hotărârea de Consiliu Municipal de acordare a distincţiei celui care a contribuit la „promovarea muzicii populare în tot spaţiul românesc şi în întreaga lume”, după care i-a înmânat placheta, un buchet de flori şi l-a îmbrățișat călduros pe maestru.

„Este un moment emoționant pentru toată familia mea, pentru toată republica mea, pentru această onoare mare și cinste pentru familia mea, pentru tot ce am făcut eu în anii aceștia. În laudatio s-a vorbit extraordinar de frumos. Un lucru îmi revine să spun, că aici la Botoșani sunt onorat, şi-mi pare bine că anume aici la Botoşani, unde  tot meleagul este plin de mari valori culturale pe care noi le cunoaştem foarte bine. În toată cariera mea, cred că tot arealul românesc cultural artistic de muzică populară a cântat cu Orchestra <Lăutarii>”, a declarat Nicolae Botgros. Maestrul a dedicat această mare distincţie  tatălui său. „Noi am trăit şi greu şi bine, bine pentru că am avut muzica populară care ne-a ţinut la bază. Am trăit ca toată lumea, dar am trăit frumos, pentru că am avut la bază muzica populară românească. Mă închin părinţilor care mi-au dat viaţă, fraţilor care mai sunt în viaţă, mă închin în faţa dumneavoastră şi vă mulţumesc din suflet. Această zi istorică va intra nu numai în sufletul meu, ci şi în sufletul tuturor cetăţenilor din republica noastră, în sufletul românilor”, a spus Nicolae Botgros.

Maestrul i-a emoţionat până la lacrimi pe cei prezenţi, care l-au felicitat şi au dorit să se fotografieze alături de el. Nicolae Botgros a primit această distincţie la propunerea lui Ştefan Dodiţă, preşedintele Fundaţiei „Nicoară” Botoşani.

rbt

rbt
rbt

rbt
Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...