Măsuri simple pentru prevenirea infectării cu coronavirus

0
Măsuri simple pentru prevenirea infectării cu coronavirus

Responsabilii din sistemul sanitar încearcă prin toate metodele să ajute populația să lupte împotriva infecțiilor, în special cea cu coronavirus. Astfel, într-un comunicat de presă emis de Direcția de Sănătate Publică Botoșani, instituția a anunțat ceea ce ar trebui să știe fiecare botoșănean despre noul coronavirus, Covid-19, și cum am putea preveni pe cât posibil să ne îmbolnăvim.

Astfel, botoșănenii au de urmat zece pași importanți pentru a se feri de noul virus. „Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%”, a explicat Gabriela Ioniţă, purtătorul de cuvânt al DSP Botoşani, care este cel mai important pas. Ulterior, botoşănenii sunt îndemnaţi să evite contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute, să nu îşi atingă ochii, nasul și gura cu mâinile sau să îşi acopere gura şi nasul dacă strănută.

De asemenea, este strict interzis administrarea medicamentelor antivirale sau a antibioticelor după propriile cunotinşe sau la sfatul vecinilor. Masca de protecţie trebuie utilizată doar în cazul în care o persoană suspectează că este bolnavă, pentru a-i proteja pe cei din jur, sau când se acordă asistenţă unei persoane bolnave.

Un lucru foarte important de ştiut, animalele de companie sau coletele din China nu sunt periculoase şi nu transmit coronavirus.

Iată zece paşi prin care se poate preveni această infecţie.

1. Spălați-vă mâinile de multe ori
Spălarea mâinilor elimină virusul.
2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin un metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.
Mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se în tot corpul.
4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul
Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor nu împotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave
Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus și prezentați simptome de tuse, strănut sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O călătorie recentă în China sau zonele în carantină din Europa, cu simptome respiratorii).
UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.
8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase
Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).
9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile
Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți șervețele de unică folosință și spălați bine mâinile.
10. Animalele de companie nu transmit coronavirus
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

+13 -0

se încarcă...