spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTLocuință protejată pentru victimele violenței domestice

Locuință protejată pentru victimele violenței domestice

O locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice, cu o capacitate de şase locuri, a fost inaugurată săptămâna trecută în judeţul Botoșani.

Locuinţa se află într-un imobil administrat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoșani. „Beneficiarii serviciilor sociale acordate în locuinţa protejată sunt victime ale violenţei domestice. Perioada de găzduire este de până la 12 luni, în funcţie de complexitatea cazului. Prin acest serviciu social se asigură beneficiarilor, persoane victime ale violenţei domestice, cazare, hrană, consiliere psihologică, consiliere juridică, orientare vocaţională, reabilitare şi reinserţie socio-profesională”, a declarat ieri Dan Șlincu, directorul DGASPC Botoșani.

Conform aceleiaşi surse s-a înființat și un cabinet de consiliere vocațională, dar și grupuri de suport pentru victimele violenței domestice. Acestea vor furniza servicii atât pentru persoanele găzduite în locuința protejată, cât și pentru alte victime din comunitate. Grupul de suport va avea ședințe săptămânale cu victimele asigurând suportul necesar. Cabinetul de consiliere vocațională va organiza ședințe individuale cu beneficiarele și va furniza servicii de sprijin vocațional și orientare profesională pentru facilitarea inserției/reinserției acestora. „Serviciile sociale vor fi furnizate în funcție de nevoile victimei, în vederea asigurării securității personale și a independenței economice și de a se desprinde din mediul abuzator”, a mai spus Dan Șlincu.

 

Proiect implementat și la nivel național

 

Locuinţa face parte din proiectul „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Proiectul este implementat de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, în parteneriat cu CJ Botoșani şi DGASPC.

Metodologia se selecție a beneficiarilor acestor servicii este disponibilă pe site-ul instituției, https://dgaspcbt.ro/wp-content/uploads/2019/11/Metodologie-GT.pdf, iar persoanele de contact din cadrul DGASPC Botoșani pentru gestionarea cazurilor de abuzuri sunt: Doina Nacu, Carmen Șmit, Lăcrămioara Radu și Bianca Aniela Merticariu.

 

1.260 de cazuri de violență în familie ajunse la Poliție

 

Anul trecut, potrivit unui document emis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, poliţiştii au intervenit la 1.260 de cazuri de violenţă în familie, dintre care 230 au necesitat emiterea ordinului de protecţie provizoriu. Acest lucru înseamnă o medie de trei intervenții în fiecare zi, însă, dacă se mai ia în calcul faptul că în multe cazuri partenerii agresați nu sesizează autoritățile, violența domestică pare să capete amploare. „Ponderea infracţiunilor este deţinută de cele de lovire sau alte violenţe (739), iar după locul comiterii faptelor de violenţă domestică, 794 au avut loc în mediul rural, iar 466 în mediul urban”, se arată în documentul IPJ.

 

Primăriile ascund fenomenul

 

Pe de altă parte, reprezentanţii primăriilor din judeţ raportează că în comunităţile lor nu există cazuri de violenţă domestică, pentru că le este mai simplu să transmită că nu există astfel de cazuri în comunităţile lor, decât să se implice în sprijinirea victimelor violenţei domestice, lucru confirmat de Doina Nacu, directorul adjunct al DGASPC și coordonatorul programului Venus. „Ştim că avem cazuri de violenţă domestică. Sunt femei bătute de soţi care ajung la spital, sau la Centrul maternal «Micul prinţ». Dar, din păcate, în judeţ nu a fost raportat nici un caz. Noi căutăm de două luni, însă nicio primărie nu ne-a comunicat că ar avea vreun caz”, a declarat Doina Nacu, adăugând că speră să reușească să depisteze victimele violenței familiale în urma convenţii lor încheiate cu Protopopiatul, cu Judecătoria, IPJ și Direcţia de Sănătate Publică.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...