marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTMinori distruși de droguri și alcool (video)

Minori distruși de droguri și alcool (video)

Un medic botoşănean atrage atenţia asupra creşterii numărului de cazuri la nivelul judeţului Botoşani a copiilor care consumă alcool şi droguri.

Medicul primar în psihiatrie pediatrică Laura Jijie, coordonator în cadrul Compartimentului de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean, susţine că cei mai mulţi dintre copiii consumatori de alcool şi droguri provin din familii dezorganizate. „În ultima perioadă a crescut numărul adolescenţilor cu consum de alcool, combinat cu consum de droguri, de substanţe psihoactive. Din păcate, frecvenţa cu care sunt internaţi a crescut. Lipseşte suportul familial, provin din familii dezechilibrate, disfuncţionale, cu absenţa supravegherii şi autorităţii parentale, şi aceşti adolescenţi, ei vulnerabili fiind, vor găsi soluţia la problemele şi dificultăţile cu care se confruntă prin consum de alcool combinat cu consum de droguri”, a afirmat Laura Jijie.

Cazuri grave înregistrate în judeţ

Un astfel de caz, care a ajuns şi în atenţia celor de la Protecţia Copilului, a avut loc anul trecut, când o adolescentă în vârstă de 14 ani a ajuns la spital în comă alcoolică după ce a băut spirt. Fata a ajuns în atenţia medicilor când a fost găsită într-o stare atât de avansată de ebrietate, încât nici nu mai mişca. Aceasta a fost transportată mai întâi la Secţia Săveni a Spitalului Judeţean, unde medicii au diagnosticat-o cu comă etanolică. După ce a fost stabilizată adolescenta a fost transportată cu o ambulanţă la Botoşani, unde a fost internată pentru supraveghere.
Potrivit vecinilor familiei, fata mai avea încă şase fraţi, iar spirtul medicinal era consumat frecvent în gospodărie, atât de părinţi cât şi de copii. De altfel, aceasta pare să fi fost şi cauza stării în care se afla minora, motiv pentru care cadrele medicale au decis să anunţe şi reprezentanţii Protecţiei Copilului.

Beţii de comă la opt sau 11 ani

Din păcate, astfel de cazuri au devenit o obişnuinţă pentru cadrele medicale. Astfel, în luna ianuarie a acestui an un băieţel în vârstă de opt ani din localitatea Tocileni a ajuns la spital în comă alcoolică după ce a băut vişinată dintr-o sticlă găsită în casă. Acesta a fost transportat la spital, iar din fericire starea acestuia s-a îmbunătăţit imediat după ce a primit tratament din partea medicilor de pe ambulanţă.
Un alt caz a avut loc anul trecut, când un copil în vârstă de 11 ani a ajuns în stare gravă la spital după ce a consumat o cantitate apreciabilă de alcool. Băiatul, originar din localitatea Durneşti, ar fi consumat ţuică împreună cu mai mulţi prieteni, iar ulterior a mers spre casă, unde locuia împreună cu bunicii, însă a leşinat imediat ce a intrat pe uşă. Speriată, bunica a sunat la 112, solicitând ajutorul cadrul medicale. Băiatul a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la spital în comă.
În total, anul trecut peste 60 de copii au fost transportaţi la Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Pediatrie numai din cauza consumului de alcool.



Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...